La contaminació del subsòl amenaça el litoral de Barcelona

Molts edificis es van aixecar cobrint els barrancs amb runes contaminades
Sant Adrià

Poc després d'un mes de l'entrada en vigor de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) els representants municipals miren cap al cel per veure els primers resultats, però farien bé d'abaixar la vista cap el sòl, de tant en tant, ja que hi ha zones de Barcelona que tenen uns nivells de contaminació del subsòl molt per sobre del que permet la comunitat europea.

Concretament el municipi de Sant Adrià de Besòs i la zona, limítrofa amb Barcelona, del Fòrum. Una àrea que recull el rebuig i les cendres de la incineradora Tersa i que provoca que els darrers estudis de contaminació de subsòl donin valors 20 vegades superiors en plom i 400 vegades més dioxines de les permeses a països com Alemanya.

Silvina Frucella, de la Plataforma Airenet, denuncia que "una de les veïnes més antigues de la zona de la Rambleta de Sant Adrià va afirmar que els barris es van fer a força d'omplir els barrancs amb cendres i rebuig de Tersa i es va corroborar amb un estudi. No només es van reomplir la Rambleta de Sant Adrià, sinó també els espigons de la platja i el subsòl del Fòrum". L'exposició a dioxines, tant de l'aire com del sòl, augmenta en 2,3 les possibilitats de patir un càncer segons un estudi de la Universitat Rovira i Virgili.

El rebuig de les grans empreses ha servit, durant dècades, per omplir barrancs, torrents i desnivells i poder aixecar blocs de pisos. Des d'Airenet es posa l'accent en els materials molt contaminants que formaven aquestes runes, com explica Frucella "les cendres amb furans, dioxines i metalls pesants són considerades com a residus perillosos per llei i hi ha de passar per un procés d'inertització. Tot i que l'ajuntament diu que haurien d'estar descontaminades, volem la seguretat que és així."

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides