Proposta veïnal per salvar Can Vies i el nyap ferroviari

Al barri de Sants no sobra ningú. Els veïns tenen un pla per fer compatible el centre okupa amb el calaix de les vies
Título de la imagen
Título de la imagen

Un cop superat el tràngol que va suposar la renúncia al soterrament de les vies del tren i la imposició del Calaix, les entitats de Sants han pres la iniciativa per desencallar un projecte maleït que ha enfrontat els veïns durant anys. Amb la premissa que “l’urbanisme ha d’estar al servei de les persones i no al revés“, el Centre Social de Sants ha presentat un pla per fer compatible l’existència d’aquest nyap urbanístic amb el centre social autogestionat Can Vies, en el punt de mira de la piqueta perquè la tercera fase del projecte actual inclou enderrocar-lo per construir-hi una rampa d’accés al calaix.

La proposta, amb el suport del secretariat de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, i la Federació d’Associacions de Veïnes i Veïns de Barcelona (FAVB), planteja desafectar tres parcelles incloses en el planejament aprovat el 20 d’octubre del 2003. Segons les entitats veïnals, l’execució del pla urbanístic tal com està dissenyat “precaritza” la vida de les famílies afectades i pendents de ser expropiades i reallotjades des de fa 14 anys. La iniciativa veïnal també inclou un procés participatiu per “redibuixar un projecte millor” per als accessos al Calaix i a l’estació de metro de Mercat Nou.

Les vies del tren són una ferida que històricament ha separat els barris de Sants i la Bordeta. Tot i que en principi semblava que la proposta dels veïns de soterrar-les tenia el consens de totes les parts, les presses per fer arribar l’AVE a Sants van portar a desestimar la reivindicació veïnal a favor del cobriment de les vies. La construcció del polèmic Calaix es va dividir en tres fases. Les dues primeres ja s’han acabat i ara queda la urbanització de la banda del barri de la Bordeta.

PROPOSTA ASSENYADA

La FAVB dona suport al pla perquè considera que “la proposta és oberta i assenyada” alhora que planteja una fórmula per desencallar definitivament un conflicte històric. Tot i això, el dia de la presentació de la iniciativa representants veïnals de la Bordeta van criticar el Centre Social de Sants per haver pres la iniciativa sense consultar-los prèviament. Tanmateix, més enllà de susceptibilitats personals, la clau que explica les desavinences cal buscar-la en el centre okupat, que uns veïns defensen i altres rebutgen. “La nostra proposta va més enllà de Can Vies i hem de fer front comú contra la ineficàcia i la inoperància“, remarca Jordi Falcó, del Centre Social de Sants, en resposta als retrets. 

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA  

(Visited 41 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari