Mala maror a la redacció d’El País’

Pleguen periodistes d'investigació i s'acusa la direcció de censura en un clima de manca de llibertat d'expressió
antonio caño
antonio caño

La redacció del diari El País ha perdut alguns dels seus principals periodistes. Els dos últims, Manuel Altozano i Rafael Méndez, fet que ha incrementat el disgust de la plantilla amb la gestió de la direcció.

Segons publiquen El Confidencial Digital i InfoLibre, les sortides d’Altozano i Méndez, dos professionals que destacaven pels seus treballs d’investigació, estan relacionades amb la publicació, el passat 15 de juliol, d’una informació sobre la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría i Telefònica, on treball el seu marit, Iván Rosa.

La versió final de l’article va canviar el titular original de la informació, que segons el mateix digital era “Justicia permite a Santamaría tratar asuntos de Telefónica, donde trabaja su marido“. La peça publicada finalment es va titular “Santamaría se abstiene en los asuntos de Telefónica pese a no estar obligada” i no incloïa la firma de cap dels dos periodistes, que segons fonts de la redacció del diari citades per El Confidencial Digital, acusen la direcció de censurar-los per no emprenyar el Govern de l’Estat.

Aquest mateix diari digital indica que, per altres motius, Álvaro de Cózar i Belén Ayala s’han desvinculat del diari de Prisa. D’altra banda, InfoLibre, que afegeix a la llista de baixes el nom de José Manuel Romero (que ha marxat a la Cadena SER), ha destapat aquest dimarts un altre motiu de conflicte a la redacció d’El País.

Fre a la dissensió
El director del rotatiu, Antonio Caño, ha negat el cens de periodistes al comitè de redacció, que el necessitava per organitzar una votació amb què volien refrendar un comunicat que contenia una dura crítica a la gestió de la direcció.

Caño, cita la mateixa informació, nega que el comitè de redacció tingui la facultat de poder convocar els periodistes a votar. El comitè, que ha hagut de suspendre la votació prevista per aquest dimecres per la negativa de Caño a facilitar-los el cens, considera que el director, que diu que les queixes són minoritàries, hauria d’interessar-se per conèixer el parer dels professionals i estudia altres iniciatives perquè la redacció es pugui expressar lliurement.

En l’escrit que el comitè proposava votar es demana respecte cap a les decisions dels professionals sobre els seus articles i la “trajectòria del periodisme independent” del diari i s’alerta de l'”evident pèrdua de patrimoni informatiu” que suposa el fet que diversos companys hagin volgut plegar del diari, així com de la possible desafecció que pot causar la “pèrdua de qualitat informativa”.

(Visited 31 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari