L’esborrany de full de ruta preveu actes de sobirania durant 18 mesos

El document ha de ser definitiu en un mes
mas junqueras
mas junqueras

23 passos i 18 mesos d’actes de sobirania fonamenten l’esborrany del full de ruta unitari del procés sobiranista català, publica La Vanguardia. El document preliminar -està previst que estigui enllestit en un mes- marca les directrius del procés sobiranista per assolir el reconeixement internacional de Catalunya com a “subjecte polític i jurídic sobirà”, estableix els compromisos electorals dels signants, i inclou les vies per erigir les estructures d’Estat (abans de les eleccions) i els passos per a la creació del nou Estat. Una comissió de seguiment supervisarà l’any i mig previst de desenvolupament del seu contingut.

Entre els detalls referits per la mateixa informació, es planteja la necessitat d’evidenciar que el votant s’està manifestant favorable a la sobirania o la independència d’un Estat i que el resultat sigui inequívoc dins i fora de Catalunya.

L’esborrany preveu l’elaboració d’un text constitucional en deu mesos, un treball que s’iniciaria abans de les properes eleccions al Parlament i que es basaria en un mecanisme participatiu. Les estructures d’Estat, paral·lelament, s’anirien bastint.

El text planteja un “exercici sistemàtic d’actes de sobirania” per trencar amb Espanya. En aquest punt, revela La Vanguardia, es fa esment, específicament, de la immersió lingüística, el decret contra la pobresa energètica i l’oposició contra l’anomenada “llei mordassa”.

Aquest full de ruta preliminar preveu que s’efectuï una declaració d’anunci i inici del procés de proclamació de la República catalana i una sol·licitud d’acord amb Espanya en termes econòmics i diplomàtics, així com negociacions amb institucions internacionals.

Votar i votar
La culminació del procés, segons aquest esborrany de full de ruta, requerirà que els catalans passin almenys dues vegades més per les urnes. Una, si és possible, per votar un referèndum vinculant sobre la configuració de l’Estat català. Si no s’assoleix un acord amb Espanya en aquest punt, es planteja la proclamació de l’Estat català.

Un altre referèndum serviria per aprovar la Constitució catalana i, després, es convocarien eleccions al Parlament dins el nou marc.

(Visited 44 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari