Mas juga amb la vàlvula del procés sobiranista

Diu que les eleccions del 27-S en clau plebiscitària tampoc són la "consulta definitiva"
artur mas
artur mas

De la maratoniana reunió de dimecres passat amb Oriol Junqueras (ERC), Carme Forcadell (ANC), Muriel Casals (Òmnium Cultural) i Josep Maria Vila d’Abadal (AMI), no va sorgir la “consulta definitiva”, segons el president de la Generalitat de Catalunya.

La convocatòria d’eleccions anticipades en clau plebiscitària del 27 de setembre ha estat descrita pel mateix Artur Mas aquest dijous a la nit a TV3 en uns termes molt semblants als emprats amb el 9N: servirà “per donar veu a la gent”.

Quan Artur Mas va anunciar que engegaria un 9N alternatiu, el passat 14 d’octubre, va reiterar que la seva meta real era convocar unes eleccions al Parlament transformades de facto en referèndum en virtut de l’agrupació dels partits en una llista i l’assumpció d’un programa conjunt per part de tots ells. Això darrer no es dóna com ell volia i Mas, que no amaga que no tira endavant amb el seu pacte “ideal”, desinfla el procés. En la mateixa entrevista, tampoc ha ofert seguretats sobre el full de ruta, que considera que “s’haurà d’anar canviant perquè les circumstàncies canvien i és intel·ligent fer-ho així”.

Aquest divendres, a Rac1, ha emprat condicionants per refredar els ànims pel que fa al resultat de les llistes separades i al relat sobre els resultats. Segons Mas, caldrà una “majoria clara” a favor del procés, “com a mínim una majoria absoluta” i, a partir d’aquí, “espavilar-nos bé per fer entendre a Europa i al món que el resultat vol dir el que vol dir”.

Seure a negociar amb Espanya
El president català, qui dóna com a segur que s’assolirà aquesta majoria, ha indicat que després d’una majoria absoluta del sobiranisme el 27 de setembre s’ha de “provar de negociar amb l’Estat espanyol la secessió”. Les seves perspectives, així doncs, xoquen amb les de Junqueras, qui s’ha declarat convençut que la independència de Catalunya es materialitzarà el 2016.

La CUP, formació independentista de soca-rel que no va participar en la reunió de dimecres, troba que el pacte CiU-ERC deixa el procés sense full de ruta i el fa retrocedir dos anys.

Inhabilitació
D’altra banda, en l’entrevista a El món a Rac1, el president Mas també ha avançat que renunciarà a ser el candidat convergent del 27 de setembre si és inhabilitat com a conseqüència de les querelles per la celebració del 9N.

(Visited 39 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari