‘Convergència Republicana’ acorda eleccions el 27 de setembre

CiU i ERC estenen l'acord als pressupostos i a les municipals i Mas obre la porta a un govern de coalició
Artur Mas, aquest dimecres al Palau de la Generalitat
Artur Mas, aquest dimecres al Palau de la Generalitat

Les eleccions al Parlament de Catalunya se celebraran després de l’estiu, el 27 de setembre, tot just un any després que el president signés el decret de convocatòria per celebrar el referèndum. “Per tenir temps de preparar el full de ruta”, ha dit el president Mas aquest dimecres al vespre. El Govern té set mesos per “crear el clima adequat per culminar el procés” i per “culminar” les estructures d’Estat. La campanya electoral s’encetarà la vigília de l’11 de setembre.

“En les darreres setmanes el clima de consens s’havia anat esquerdant i avui feliçment això ha canviat”, ha dit Mas, per anunciar que, després de les quatre hores de reunió al Palau de la Generalitat amb Junqueras i els representants de les entitats independentistes, “s’ha refet l’acord d’unitat”. El president ha demanat “disculpes” per com s’ha “deteriorat” el clima. “Tot això ha estat un malson”, ha reconegut.

CiU i ERC han “reafirmat” l’acord de legislatura. L’objectiu segueix sent “culminar” les estructures d’Estat, com la Hisenda pròpia, i “tota la legislació que calgui per fer-les possibles”. El temps fins que se celebrin les eleccions també ha de servir perquè el Parlament aprovi els projectes de llei que està tramitant, com la de l’Administració electoral.

En els propers dos o tres dies, les dues forces han d’acabar de perfilar els pressupostos del Govern per al 2015, que també tramita la cambra legislativa. Mas ha anunciat que l’acord ERC – CiU també serà “prioritari” per a les eleccions municipals que s’han de celebrar al maig.

La ‘Convergència Republicana de Catalunya’ tindrà un cost per al Govern. Mas no ha volgut avançar si l’acord amb ERC comportarà un canvi de noms a l’Executiu però ha reconegut que “quan hi ha un acord d’aquest tipus es pot parlar de moltes coses” i que “tot queda obert”. Preguntat per la possibilitat que ERC entri a formar part del Govern, Junqueras ha respost: “Estem absolutament disposats, si la nostra presència és útil, volem col·laborar”.

(Visited 73 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari