La FIFA manté Qatar 2022 i retalla l’informe clau

De la investigació sobre l'adjudicació, recollida en 430 pàgines, se'n publiquen 42
Omerta, de Jennings
Omerta, de Jennings

Extremadament retallat i pobre pel que fa a dades concretes. Així és el resum publicat per la FIFA de l’informe elaborat per l’exfiscal general de Nova York, Michael Garcia, sobre les adjudicacions dels Mundials de Rússia 2018 i Qatar 2022. D’un treball de 430 pàgines, que en sintetitzava milers que contenien declaracions i documents, l’organisme rector del futbol mundial n’estalvia l’opinió pública el 90% i en divulga 42. Una altra fita de la seva manca de transparència.

Conclusions oficials
El Comitè d’Ètica de la FIFA, suposadament, l’ha llegit sencer i ha recomanat que es mantinguin Rússia i Qatar com a seus de les dues pròximes Copes del Món i que no es tornin a adjudicar dos torneigs en una mateixa trobada, així com ampliar el ‘cos electoral’ de l’elecció de les seus mundialistes dels 25 membres del Consell Executiu als 209 presidents de les federacions que formen part de la FIFA. Cap ni un dels membres del Comitè Executiu, ni responsables de les polèmiques candidatures (o d’altres), ni molt menys el president de la FIFA, Joseph Blatter, han estat sancionats.

Retrets
L’esquifida versió de l’informe divulgada per la FIFA es refereix a l’ombra de la corrupció projectada sobre aquestes candidatures i deixa en evidència un grapat d’actors del futbol internacional. Rússia, per exemple, s’ha negat a cooperar amb Garcia suposadament perquè havia detingut un dels seus ciutadans amb una acusació de tràfic d’armes que neguen les autoritats russes. El tàndem Espanya-Portugal, per la seva part, apareix en l’informe per la sospita d’intercanvi de vots amb Qatar.

Les 42 pàgines també inclouen retrets entre línies a la gestió de Blatter, amb relació a la influència ètica del seu lideratge a la FIFA i ha remarcat la necessitat de més transparència. Garcia, en aquest sentit, ha admès que s’ha hagut de basar en un ‘sistema d’honors’ perquè obtenia cooperació però no tenia poder per citar testimonis ni per confiscar evidències. Per això, les garanties de les col·laboracions davant els seus requeriments no eren màximes i destaca la necessitat d’un canvi en la cultura interna de l’organisme.

Blatter i Eckert
Allò que expliqui al detall i més enllà de tot això l’informe, que el seu autor volia publicar íntegre, Josep Blatter i els membres del Comitè d’Ètica de la FIFA s’ho guarden per a ells. El mateix Blatter havia traslladat la decisió de publicar les 430 pàgines, opció que tenia partidaris i detractors en l’organisme, a Hans-Joachim Eckert, qui presideix el Comitè. Ell ha decidit que es lliuri un resum. Diu que la publicació íntegra és impossible per motius legals.

(Visited 26 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari