Youtubers, streamers i esportistes d’elit que viuen a Andorra hauran d’aprendre català

Els residents passius i autònoms tindran una moratòria de cinc anys abans de ser subjectes a l'examen

L'streamer ElRubius a un directe
L'streamer ElRubius a un directe.

Una nova llei a Andorra estipula que els residents han de passar un examen de català per renovar les seves targetes de residència i treball. Aquesta normativa afecta els esportistes d’elit, els streamers i els youtubers residents. Encara que inicialment es va plantejar que només els assalariats haurien de complir amb aquesta exigència, ara s’aplicarà a tots els residents, segons acordat pels grups parlamentaris. El calendari està establert amb un període de dos anys sense exàmens i l’entrada en vigor de la llei prevista per al 2025.

La ministra de Cultura, Mònica Bonell, assegura que l’examen serà oral i inclourà conceptes bàsics, mentre que els residents passius i autònoms, com els youtubers, tindran una moratòria de cinc anys abans de ser subjectes a l’examen. Aquesta disposició no ha agradat a tots, amb crítiques des de diferents sectors, però el Govern andorrà defensa que aquesta mesura és essencial per preservar la llengua i la cultura catalanes. Jordi Pujol, de la Unió Hotelera, veu la modificació com a positiva per al país, esperant que contribueixi a la fidelització dels treballadors.

Alguns partits, com Andorra Endavant, han expressat preocupació pel possible impacte negatiu de la llei en les relacions amb altres països i amb la Unió Europea. La presidenta del partit, Carine Montaner, critica les multes per la falta de coneixement del català i proposa alternatives per simplificar el procediment, mentre que altres com la consellera general Maria Àngels Aché subratllen que les sancions es reserven principalment per a empreses que incompleixin la normativa lingüística. La controvèrsia continua, però la implementació d’aquesta llei marca un canvi significatiu en les polítiques lingüístiques d’Andorra.

(Visited 56 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari