L’atur repunta a Catalunya i l’afiliació baixa amb 1.300 empleats menys

La desocupació creix amb menys intensitat que a l'octubre i registra el total més baix des del 2007

Oficina del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC)
Oficina del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC)

Catalunya tanca el novembre amb un repunt de 214 registrats l’atur (+0,06%) i una lleugera caiguda de l’afiliació de 1.316 persones (-0,04%). Els aturats han crescut per segon mes per l’increment del sector serveis, però ho han fet amb menys intensitat que a l’octubre (+1,2%). En total hi ha 339.907 desocupats, la xifra és la més baixa registrada en un mes de novembre des del 2007. En comparació amb l’any passat, es manté un 2,6% per sota amb 9.075 aturats menys.

L’ocupació ha caigut després de dos mesos a l’alça amb 1.300 ocupats menys. Es tracta del descens més pronunciat en un mes de novembre des de 2019. Amb tot, és l’afiliació més alta d’un mes de novembre dels registres. Hi ha 95.444 treballadors més que fa un any (+2,6%).

La caiguda de l’ocupació arriba després del repunt de l’octubre (+0,3%) i del setembre (+0,2%). Tot i el descens, continua per sobre del llindar dels 3,71 milions de cotitzants. Segons indiquen els registres històrics, el novembre és un mes, on l’ocupació ha tendit a la baixa en general amb excepcions durant la crisi sanitària i també anys com el 2016.

L’atur cau un 0,89% a tot Espanya
A nivell estatal, l’atur ha caigut un 0,89% al novembre, amb 24.573 aturats menys respecte del mes anterior. El total de desocupats s’ha enfilat fins a les 2.734.831 i, en la mateixa línia que la dada catalana, representa la xifra més baixa en aquest mes des del 2007. En comparació amb el 2022, enguany hi ha 146.549 desocupats menys (-5,09%).

El Ministeri de Treball ha destacat que es tracta de la segona caiguda més pronunciada de l’atur en un mes de novembre, sense tenir en compte el període excepcional de la pandèmia.

En termes absoluts, Catalunya ha estat la cinquena comunitat que més aturats ha aportat al conjunt d’Espanya però la vuitena en percentatge. Les Illes Balears han sigut el territori amb més increment de l’atur (+4,2%), seguida de Castella i Lleó (+1,62%) i de Cantàbria (+1,03%).

Durant el novembre Madrid ha anotat la reculada de l’atur més pronunciada en termes relatius amb un descens de 6.700 persones (-2,21%). Respecte de les dades de fa un any, l’atur ha baixat a tots els territoris.

(Visited 28 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari