Sánchez ni confirma ni descarta trucar Puigdemont

La Moncloa adverteix Junts que l'acord no serà "a qualsevol preu" i que "no hi haurà referèndum"

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, entrant al Congrés dels Diputats per assistir al debat d'investidura d'Alberto Núñez Feijóo (ACN)

El candidat socialista a la investidura de la presidència del govern central, Pedro Sánchez, no ha descartat ni confirmat la possibilitat que mantingui una conversa aquest divendres, prèvia a la reunió amb Junts, amb l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont per reblar un hipotètic acord.

En conversa informal aquest dijous amb els periodistes durant la recepció institucional del 12-O, Sánchez ha afirmat que ell “parla i es reuneix amb els grups parlamentaris”, i no contempla per ara fer-ho amb Puigdemont, però tampoc ha tancat explícitament la porta. Segons ha apuntat, la negociació amb Junts “avança” en la “bona” direcció.

Fonts del govern espanyol, però, han advertit que l’acord amb la formació de Puigdemont no serà “a qualsevol preu” i que caldrà “un compromís amb el diàleg” per part de Junts. “No hi haurà referèndum”, sostenen.

Sánchez ha estat xiulat aquest dijous durant la desfilada militar, on s’han sentit crits de “que et voti Txapote”. El president espanyol en funcions ha atribuït la situació a un intent del PP “d’escalfar” el carrer amb la vista posada a una repetició electoral. “El problema no el tenim nosaltres, sinó ells”, ha dit Sánchez, perquè “Espanya és més plural, gran i diversa que l’Espanya petita i intolerant del PP i Vox”.

Trucada a Puigdemont

Pel que fa a la investidura, Sánchez ha insistit que la negociació està encaminada, però no ha volgut avançar cap acord fins que estigui tancat perquè “les negociacions són complexes”. Preguntat reiteradament per si trucarà Puigdemont, s’ha limitat a repetir que ell parlarà i es reunirà amb els “grups parlamentaris”, però no ha descartat explícitament res.

El president espanyol en funcions ha justificat que trenqués la màxima de parlar només amb els grups parlamentaris aquest dimecres amb la trucada al líder d’ERC, Oriol Junqueras. Segons Sánchez, el PSOE i ERC han col·laborat durant tota la passada legislatura. “ERC ha estat el partit que ha apostat per l’estratègia del diàleg, que es veu reforçada”.

El PSOE “té la seva opinió i posició” sobre l’amnistia

Pel que fa a l’amnistia, Sánchez ha recordat que hi ha cinc grups que sumen 56 diputats al Congrés que reclamen que s’activi. En tot cas ha recordat que independentment de la proposta que planteja Sumar, el PSOE “té la seva opinió i posició” i l’exposarà un cop acabi la negociació per a la investidura. Això sí, ha reiterat que el PSOE sempre actuarà dins del marc de la Constitució.

La Moncloa exigeix un “compromís” a Junts

Fonts del govern espanyol han apuntat que l’executiu vincula un hipotètic acord amb Junts al fet que hi hagi “seguretat jurídica” en l’amnistia i un compromís de la formació de Carles Puigdemont “amb el diàleg”. “Hem de tenir elements per comprovar realment que no volen una via unilateral”, i “han de saber que no hi haurà independència de Catalunya”, apunten.

Les mateixes fonts recorden que l’acord no serà “a qualsevol preu” i Junts haurà de fer passos. “Saben que s’han de moure” i que “no hi haurà referèndum”, i “han de deixar mostres inequívoques que operaran dins de la Constitució”. A més, recorden que l’acord no seria només per a la investidura, sinó per a tota la legislatura.

Feijóo nega que el PP estigui darrere l’escridassada a Sánchez

També en conversa amb els periodistes, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha negat que el PP estigui al darrere de l’escridassada a Sánchez durant la desfilada militar del 12-O. “Deu seu una broma”, ha apuntat Feijóo. Segons el líder del PP, cap dirigent de la seva formació ha organitzat res relacionat amb la “protesta”.

(Visited 50 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari