La inflació segueix a l’alça i arriba al 3,5% al setembre

La inflació subjacent, que no té en compte els preus més volàtils, baixa fins al 5,8%

Mànegues d'una benzinera

L‘Índex de Preus de Consum (IPC) a Espanya ha escalat nou dècimes durant el setembre i ha situat la seva variació interanual en el 3,5%, segons l’indicador avançat publicat aquest dijous per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Es tracta del nivell més alt des de l’abril i suposa l’encadenament de tres mesos de preus a l’alça, una pujada que s’explica per l’encariment dels carburants i l’efecte base dels preus de l’electricitat. En comparació amb l’agost, els preus de consum han repuntat un 0,2%, segons l’indicador mensual.

Els preus, per tant, durant el setembre s’han situat un 3,5% més cars que fa un any. Cal tenir en compte que es comparen amb el setembre del 2022, quan l’IPC es trobava en el 8,9%. Aleshores l’indicador mostrava una tendència a la baixa després dels rècords històrics de l’estiu per l’abaratiment dels preus de l’electricitat, el gas i els combustibles. En canvi, enguany aquests productes han provocat el repunt de la inflació.

Pel que fa a la inflació subjacent, que no té en compte els preus dels aliments no elaborats ni els productes energètics, ha baixat fins al 5,8% i encadena dos mesos consecutius de baixada, situant-se en el nivell més baix de l’últim any. Quan aquest indicador se situï per sota del 5,5%, el govern central eliminarà la rebaixa de l’IVA dels aliments bàsics.

L’INE publicarà a mitjan octubre les dades definitives de l’IPC del setembre, de manera que l’indicador pot patir lleugeres variacions a l’alça o a la baixa. Aleshores, també es coneixeran les xifres per comunitats autònomes.

(Visited 30 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari