Querella criminal contra Glovo per l’ús continuat de falsos autònoms

Organitzacions de 'riders' i taxistes acusen la plataforma d'estafa, frau i vulneració dels drets laborals

  Bicicletes de repartidors de Glovo aparcades durant una manifestació

  L‘Observatori de Treball, Algoritme i Societat (TAS), format per associacions de riders i taxistes, ha interposat una querella criminal contra la plataforma de repartiment a domicili Glovo per l’ús de falsos autònoms de forma continuada des del 2015. Les organitzacions Riders x Derechos i Taxi Project 2.0, que formen l’associació, consideren que l’empresa ara propietat de Delivery Hero ha comès delictes contra Hisenda, la Seguretat Social i contra els drets dels treballadors. La reforma recent del Codi Penal obre la porta a jutjar la “persistència” d’aquest tipus de conductes i per aquest motiu han optat per presentar una querella, que pretén ser el primer pas d’obrir la porta a la via penal.

  L’entitat relata que tot i tenir “més de 50 sentències en contra per la violació de drets laborals -una d’elles del Tribunal Suprem-” la companyia de repartiment “persisteix en la violació sistemàtica dels drets laborals, en rebel·lia oberta contra les sentències i en el frau continuat”. Encara que fa dos anys va entrar en vigor la coneguda com a Llei Rider, que obliga les empreses de repartiment a contractar els seus empleats com a assalariats, l’associació denuncia que “els treballadors s’han continuat trobant en una indefensió total”. En aquest punt, retreuen a l’executiu que no hagin “fet passos endavant” per evitar que les empreses “imposin les regles del joc per sobre de qualsevol institució, inclosos els governs dels Estats”.

  En concret, el text denuncia que la companyia incompleix cinc articles del Codi Penal. Entre les conductes denunciades, asseguren que Glovo obliga que treballadors per compte aliè emetin una factura que és “falsa”, fet que suposa que Glovo es dedueix com a despesa “la part principal de la factura”, a més de defraudar l’aportació de l’IVA, amb dany a l’erari públic i a la Seguretat Social.

  A més, denuncien la contractació de falsos autònoms “amb engany i abusant de la seva situació de necessitat, per la seva especial situació de vulnerabilitat, i amb greu perjudici per a les seves condicions laborals i de seguretat social”. Alhora, consideren que han incorregut en un delicte d’estafa en imposar condicions legals i de seguretat social als treballadors que els perjudicaran.

  Els fets denunciats van ser declarats com a provats pel Tribunal Suprem el setembre del 2020, any en què es va unificar doctrina fixant que els treballadors tenien una relació laboral amb Glovo i, per tant, no podien ser considerats autònoms. L’Associació Observatori de Treball, Algoritme i Societat ha anunciat que aquest “és tan sols un primer pas” de totes les mesures que prendran fins que els responsables d’aquestes empreses “responguin per la via penal per tan cruels actes que porten realitzant des de fa tants anys i que com a societat no podem permetre ni normalitzar”.

  (Visited 61 times, 1 visits today)

  avui destaquem

  Feu un comentari