42 de 151 estacions han registrat aquest dimarts la seva temperatura màxima en més de 20 anys

El pronòstic a mitjà termini indica una normalització progressiva del clima

Piscina de Darnius (ACN)

Un total de 42 de les 151 estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) van registrar aquest dimarts la seva temperatura màxima absoluta en més de 20 anys de dades. A més, 150 estacions de la XEMA d’un total de 184 van superar el llindar de situació meteorològica de perill (SMP) per calor; i 43 estacions de la XEMA van enregistrar la temperatura mitjana diària més elevada de la seva sèrie. Destaquen Tàrrega (Urgell) amb 33,7°C, superant els 32,9°C del 7 de juliol de 2015; o Ulldemolins (Priorat) amb 33,5ºC, superant els 31,6°C el mateix 7 de juliol de 2015. L’episodi no es pot tractar com a onada de calor sinó com a pic de calor.

La nit de dimarts a dimecres ha estat força calorosa a causa de la nova irrupció de massa d’aire africana extremadament càlida a Catalunya, que fa més d’una setmana que es balanceja entre el nord d’Àfrica i la Mediterrània occidental. Entre les vuit del vespre i les vuit del matí, 146 estacions de la XEMA han registrat una temperatura mínima igual o superior als 20 graus, és a dir, han patit una nit tropical. Durant la tarda, la humitat relativa ha baixat fins al voltant del 10% a gran part de l’interior i als sectors del prelitoral on va fer més calor a causa del vent de sud-oest.

L’estació de radiosondatge de Barcelona va mesurar la matinada del 18 de juliol un valor de 28,2 graus a uns 1.600 metres d’altitud, un valor excepcional, però que no va superar el registre de la setmana passada (29,4 graus). Les dades mostren que després d’uns primers dies amb anomalies lleugerament negatives, la temperatura s’ha mantingut en valors excepcionalment alts des del passat divendres 7 de juliol.

El pronòstic a mitjà termini indica una normalització progressiva de la temperatura fins al dissabte, especialment a l’interior, amb valors que oscil·laran entre els 28 i els 32 graus a la costa, i els 30 i 35 a l’interior. Malgrat la previsió, entre diumenge i dilluns s’estima un nou pic de calor, tot i que probablement no assoleixi els valors d’aquest dimarts. A partir d’aleshores, la temperatura es normalitzaria.

(Visited 49 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari