El Comitè de Salut Pública de l’Eurocambra, a favor de reemborsar les despeses dels donants europeus

La decisió és rellevant per a Grifols, que actualment ha d'importar bona part del plasma dels Estats Units

Dos donants de sang en un dels punts de donació de sang a l'Eixample (ACN)

El Comitè de Medi Ambient i Salut Pública del Parlament Europeu ha votat a favor de reemborsar les despeses dels ciutadans europeus que donin sang i els seus components -com per exemple plasma-, teixits i cèl·lules per a usos mèdics. Amb 59 vots a favor, 4 en contra i 4 abstencions, els eurodiputats han defensat la mesura, tot i que han insistit en la importància d’evitar que les compensacions s’utilitzin com a incentiu per captar donants i explotar les classes més vulnerables, més propenses a fer donacions a canvi de recompenses econòmiques.

En la votació celebrada aquest dimarts a Brussel·les, el comitè ha defensat que els Estats membres compensin els donants a través de reduccions d’impostos o a canvi d’unes quantitats fixades per cada govern. En qualsevol cas, deixen clar que els mecanismes s’haurien de limitar a cobrir despeses per evitar una major captació de donants. En aquest sentit, els eurodiputats volen reforçar les normes vinculades a la publicitat de les donacions, defensant que haurien de prohibir qualsevol referència a una recompensa financera.

La decisió del comitè, que encara s’ha de traslladar al ple de l’Eurocambra, és rellevant per a Grifols, que actualment ha d’importar bona part del plasma dels Estats Units, on sí que es compensa els donants.

A banda d’indemnitzar els donants, els eurodiputats també s’han posicionat a favor d’establir plans nacionals per assegurar el subministrament de sang, teixits i cèl·lules. Per aconseguir-ho suggereixen que s’apliquin mesures per assegurar “una base estable de donants”, fent un seguiment de la cadena de subministrament i incentivant la cooperació entre Estats membres per compensar estocs.

Per a la ponent de l’informe, l’eurodiputada popular Nathalie Colin-Oesterlé, la llei “és crucial per a la seguretat dels pacients, la cadena de subministrament i el desenvolupament de tècniques mèdiques innovadores a  Europa”. Segons ha subratllat la dirigent, la Unió actualment necessita importar el 40% del plasma que utilitza.

(Visited 60 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari