ARTransforma, el valor social de les arts

ARTransforma es una entitat que promou la participació, educació i la professionalització en l’art de persones amb i sense discapacitat. Per aquesta entitat l’art es també un valor social que pot ser una eina molt potent que durant els processos de creació pot transformar la mirada de les persones immerses en els projectes, ja siguin professionals, educadors, o persones amb discapacitats, prulidiscapacitats o persones amb problemàtiques mentals.

Queralt Prats, l’ànima i impulsora de aquesta entitat, explica que la seva creació el 2009 va ser fruït de la seva formació com a música a Anglaterra. Un seguit de circumstàncies casuals la van empènyer a que el seu projecte de final de carrera el dediqués a l’accés a la cultura i van ser el detonant perquè cregués que existia un buit pel que fa a les possibilitats que tenien per aconseguir-lo les persones dels col·lectius més vulnerables .

El primer projecte que va començar a donar forma a la entitat va ser Música a l’abast, que va néixer amb la voluntat d’apropar la música als infants i adolescents amb pluridiscapacitats o amb problemàtiques de salut mental als quals els agradava la música però que sistemàticament quedaven exclosos de poder fruir-ne. En la actualitat, ARTransforma treballa, a més, en molts altres projectes com ara Dansa per no oblidar, amb persones grans, que es desenvolupa en 27 residències, o el que està fent amb mares en situació de vulnerabilitat, on l’objectiu és enfortir el vincle amb els seus fills mitjanant la música, les manualitats o el teatre.

A la pregunta de que si els seus projectes estan enfocats com a teràpia, Queralt respon de forma molt explícita i explica que a ARTransforma no es fan teràpies. L’equip artístic de l’entitat el formen músics o ballarins que no coneixen altra cosa que el llenguatge de la música, que potser es el més universal de totes les arts. Per tant, el que aconsegueixen treballant amb col·lectius de l’àmbit social és el mateix que obté qualsevol persona. I és que la música i el moviment són molt sovint els camins més curts per arribar a les emocions o modificar els estats d’ànim. És veritat, matisa Queralt Prats, que les persones amb discapacitats no han tingut en molts casos l’oportunitat de practicar la música, Artranforma comporta també una ajuda terapèutica.

La feina que fa l’entitat es pot agrupar en diverses àrees. Crea espais artístics inclusius fent cultura de qualitat per tothom. Aposta per la formació. També per la divulgació, donar visibilitat a l’aprenentatge dels seus membres. Dona “valor social a les arts” i disposa d’una “orquestra integrada per persones amb i sense discapacitats funcionals”. Hi col·laboren entitats del àmbit social, educatiu i cultural que van variant a cada edició anual. Acompanyats per l’equip artístic d’ARTransforma s’endinsen en un procés de creació col·lectiu de nou mesos de durada al voltant d’una temàtica concreta amb un professional com a convidat. Tota aquesta feina culmina amb una posada pública en escena.

Aquest any, la temàtica ha estat la fantasia. Van actuar el 21 de maig en dos passis a la sala Maria Aurèlia Capmany, a Barcelona. Per la impulsora de la entitat, si bé cal valorar la importància que significa la posada en escena de l’espectacle en una sala emblemàtica de la dansa i l’art escènica de Barcelona com aquesta, el que realment posa en valor aquest projecte és el procés de creació col·lectiu en un espai segur i inclusiu i els aprenentatges i vincles que es generen en tot el procés de la seva elaboració.

Van ser 137 persones en escena. de les quals 57 amb alguna discapacitat. El repte és enorme i segons explica Queralt Prats no ha sigut fàcil superar-lo, però en destaca el seu efecte enriquidor, pels aprenentatges que de forma transversal ha suposat per totes les persones que han format part d’un muntatge de aquestes característiques.

Els que van poder gaudir-ne en directe van presenciar un espectacle únic i emocionant que, sense cap mena de dubte, projecta una imatge molt potent de la utopia que de vegades sembla que sigui l’accés a la cultura per part de col·lectius vulnerables. Que sigui també un dret accessible i universal per tothom segurament ho imaginava Queralt Prats quan fa quinze anys pensava en crear una entitat com ARTransforma des del sofà de casa seva. Avui és una realitat.

(Visited 85 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari