El Parlament europeu exigeix que s’investigui la trama russa del procés

La comissió sobre Interferències Estrangeres de l’Eurocambra proposa que s’encarregui aquest seguiment al Centre d’Excel•lència per la Lluita contra les Amenaces Híbrides d’Helsinki

Sessió de la comissió sobre Interferències Estrangeres de l’Eurocambra, que ha aprovat que s'investigui la trama russa del procés

La comissió especial sobre Interferències Estrangeres del Parlament Europeu (INGE) ha aprovat aquest dimecres un informe que inclou l’exigència d’una investigació independent de les ingerències russes en el procés independentista català. La comissió, que ha votat aquest informe per 27 vots a favor, 1 en contra i 1 abstenció, proposa que sigui el Centre Europeu d’Excel·lència per la Lluita contra les Amenaces Híbrides, que té la seva seu a Helsinki, el que s’encarregui d’investigar la trama russa del procés independentista.

L’informe de la comissió INGE advoca per fomentar l’intercanvi entre les autoritats nacionals i les institucions i agències de la Unió Europea i la creació d’un centre especialitzat que s’ocupi de gestionar la informació d’intel·ligència sobre aquest tipus d’ingerències i la posada en marxa d’un sistema d’alerta ràpida entre els parlamentaris europeus per combatre-les. L’1 de juny, el Parlament europeu haurà d’aprovar en sessió plenària les conclusions del treball de la comissió INGE.

Les ingerències russes en el procés independentista van ser estudiades a la comissió INGE en una sessió en què el Jesús González Albalat, redactor d’El Periódico de Catalunya, va presentar la investigació periodística que detallava els vincles de dirigents independentistes amb emissaris russos. Aquesta investigació, duta a terme per la plataforma OCCPR (Organized Crime and Corruption Reporting Project) que inclou diversos mitjans de comunicació europeus, recollia les reunions de l’ex-president de la Generalitat Carles Puigdemont i persones de la seva confiança amb emissaris russos coincidint amb la proclamació de la independència de Catalunya l’octubre del 2017. En aquestes reunions es va parlar del suport de Rússia a la independència a canvi que el govern de la Generalitat donés suport a la sobirania russa de Crimea i convertís Catalunya en un paradís fiscal de les criptomonedes.

La trama russa del procés es remunta, però, a anys anteriors amb les entrevistes a dirigents independentistes i tracte de favor a l’independentisme en mitjans com Russia Today o Sputnik TV. El Centre Europeu d’Excel·lència per la Lluita contra les Amenaces Híbrides també estudiarà el paper dels hackers russos en la promoció del procés a través de les xarxes socials i la participació en aquesta campanya de l’expert en informàtica Edward Snowden, que viu a Rússia després de difondre informacions secretes dels serveis d’intel·ligència dels Estats Units. El president rus, Vladimir Plutin, li va atorgar la nacionalitat russa el desembre de l’any passat.

De la comissió INGE en forma part Jeroen Lenaers, l’eurodiputat holandès que presideix la comissió que investiga l’espionatge amb programes maliciosos com Pegasus a diferents països europeus. L’ús de Pegasus podria estar relacionat, precisament, amb l’interès de conèixer l’abast de la ingerència russa en el procés independentista. Maite Pagazurtundúa, eurodiputada de Ciutadans que és vicepresidenta de la comissió INGE,  ha afirmat avui, després de l’aprovació de l’informe, que “poc a poc es va completant el puzle de la desinformació i la ingerència estrangera de la Rússia de Putin a Catalunya a través del secessionisme català durant més d’una dècada”.

(Visited 231 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari