Va respectar Citizen Lab la cadena de custòdia de les dades en el ‘CatalanGate’?

No. Per tant, això invalida l’informe de Citizen Lab en qualsevol procés judicial. José Navarro, el pèrit que va intervenir a la Comissió Pegasus del Parlament de Catalunya el passat divendres 31 de març va reconèixer que el col·lectiu canadenc no havia respectat la cadena de custòdia i que això era criticable. Navarro, però, va justificar en part aquest defecte de la investigació del CatalanGate adduint que Citizen Lab, quan la va fer, va actuar amb voluntat científica i no pericial.

La cadena de custòdia és la documentació cronològica o el rastre en paper que registra la seqüència d’una investigació, que permet analitzar-ne els seus resultats i la disposició dels seus materials sense que puguin ser sotmesos a manipulació. Cap jutge, per tant, pot acceptar el CatalanGate de Citizen Lab com a prova judicial. Els magistrats que instrueixen els sumaris relacionats amb el CatalanGate han demanat als independentistes que denuncien haver estat espiats que facin noves pericials dels seus telèfons mòbils perquè l’informe de l’equip canadenc no té cap validesa jurídica.

És precisament l’empresa de José Navarro la que està fent les noves proves pericials que han demanat els advocats dels independentistes. Segons va explicar a la sessió de la Comissió Pegasus, el 90% de les seves anàlisis forenses de la quinzena de telèfons mòbils que ha analitzat han constatat infeccions o temptatives d’infecció amb el programa Pegasus. Diana Riba, Miriam Nogueras i Elisenda Paluzie han afirmat, els darrers dies, que en les noves proves pericials s’han detectat infeccions que Citizen Lab no va anotar al seu CatalanGate o han pogut precisar millor quan es van produir els atacs als seus telèfons.

Navarro va assegurar que el fet que el CatalanGate no compti amb una cadena de custòdia que el pugui verificar no tira del tot pel terra el seu valor. “No actuaven com a perits sinó com a investigadors”, va dir. Als jutjats, la policia judicial farà els seus propis peritatges dels telèfons mòbils dels independentistes presumptament espiats. Si és que els hi entreguen, clar, que molts es neguen a fer-ho.

(Visited 157 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari