Igualtat proposa mesures urgents per protegir les víctimes de violències sexuals

El Ministeri busca reforçar la llei del 'només sí és sí' davant la rebaixa de condemnes

  La ministra d'Igualtat, Irene Montero

  Foto: @IgualdadGob

  El Ministeri d’Igualtat ha proposat posar en marxa un Pla de mesures per a l’especialització judicial, la formació en violències sexuals i l’increment d’efectius per a la protecció de les dones per tal de reforçar la llei del ‘només sí és sí’. El ministeri que encapçala Irene Montero (Unides Podem) busca així fer front a la rebaixa de condemnes que estan dictant alguns jutges, i frenar qualsevol intent de la dreta de tornar al model anterior.

  Les mesures d’aplicació “urgent” que contempla el Pla inclouen doblar els jutjats exclusius de violència sobre la dona ampliant les seves competències als delictes contra la llibertat sexual, reforçar la Fiscalia de violència sobre la dona i ampliar les seves competències a violències sexuals i enfortir les unitats de valoració forense integral. Igualtat també proposa mesures per protegir les víctimes, com garantir que tinguin assistència jurídica gratuïta, incloure les víctimes de violència sexual al Servei Telefònic d’Atenció i Protecció per a víctimes de violència de gènere (ATENPRO) i implementar l’atorgament d’ajudes a les víctimes de violències sexuals.

  El Pla també suggereix proporcionar formació especialitzada en violència contra les dones a tot el personal dels departaments de Justícia, Interior, Educació i Salut, crear el servei d’atenció psicològica i psiquiàtrica especialitzada en violència sexual en el sistema nacional de salut, augmentar el nombre d’agents dedicats exclusivament a la protecció de les dones que pateixen violència de gènere o sexual i implementar punts liles a totes les instal·lacions públiques.

  Igualtat manté que les rebaixes de condemna que estan aplicant diversos jutges són conseqüència d’una “incorrecta aplicació” de la llei del ‘només sí és sí’ i considera que cap reforma penal podria aturar les revisions de penes a violadors. El Govern central, però, advoca per “retocs” que abordin la interpretació jurídica de la llei tot i que, com ha assenyalat la portaveu de l’executiu i ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, manté la porta oberta a possibles “recursos addicionals”.

  (Visited 37 times, 1 visits today)

  avui destaquem

  Feu un comentari