Per què ha ‘desaparegut’ el controller de la Fundació Barça?

Patronat de la Fundació Barça

La Fundació Barça s’està convertint en un òrgan de gestió que representa cada dia millor un estil de govern, el laportista, basat en l’opacitat i l’amiguisme. Aquesta setmana ha estat notícia que la seva directora i cosina de Joan Laporta, Marta Segú, ha intentat dissimular una espectacular pujada del seu salari, pràcticament doblat, mitjançant canvis en les assignacions del cost de l’alta direcció a la memòria a còpia d’agrupar i sumar a la seva retribució, la de la resta del seu staff.

Així i tot, l’increment ha estat detectat i ara acaba de produir-se una baixa destacada a l’administració de la Fundació com és la del Controller que actuava per ordre i designació del departament de finances del club. La notícia de la seva retirada ha causat estranyesa i sorpresa, ja que es tracta d’una figura d’indubtable pes i autoritat en la gestió de la Fundació que, al cap i la fi, ha de validar i garantir les seves operacions econòmiques i financeres de tota mena.

No és habitual que, de sobte, aquesta fiscalització comptable i administrativa desaparegui després de tants anys de continuïtat a un servei que, amb la finalitat d’estalviar-li a la Fundació una despesa afegida, venia determinada i coordinada per l’àrea financera del mateix club.

Encara que independent del club per la seva naturalesa jurídica, la directiva del club posseeix una majoria de vots al Patronat de la Fundació i unes obligacions contractuals com la donació del 0,7% dels ingressos ordinaris del FC Barcelona i el 0,5% de la massa salarial cedida per la totalitat dels professionals dels equips, tant entrenadors com a jugadors.

Per aquest motiu, sens dubte lògic i coherent, des de l’administració central s’ha exercit no només un control i una fiscalització de l’ús i la destinació d’aquests ingressos sinó que, de fet, la Fundació s’ha estalviat des de fa molts anys el cost del personal específicament dedicat a aquestes funcions.

Aquesta decisió es pot interpretar com una substitució per una altra persona de més confiança de la junta directiva i de la Fundació o bé com una cessió d’aquestes funcions de Controller a favor d’un empleat de la Fundació.

En tots dos casos es tracta d’un altre pas enrere pel que fa a les polítiques de transparència promeses. Un cop més, el cercle del poder del club cada cop més estret i tancat prefereix que siguin molt poques persones i molt properes les que realment estiguin al corrent de les gestions financeres i econòmiques, siguin del club o de la Fundació.

(Visited 204 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari