Laporta revèn els drets socials als propietaris de Fan Tokens

Socios.com, que aquest any ha aportat més ingressos que els socis del Barça, ja pot decidir i votar qüestions de gestió i d'imatge del club susceptibles d'usurpar atribucions assembleàries

Els Fan Tokens del Barça

Hi va haver un moment en el període més crític de l’estiu, quan el Barça no podia inscriure els fitxatges, en què Joan Laporta tenia pràcticament tancat un acord amb el fons d’inversió GDA Luma sota el control de Gabriel d’Alba, propietari del Cirque du Soleil, per a la venda d’un altre 24,5% de Barça Studios per 100 milions d’euros, la mateixa fórmula emprada només uns dies abans amb Socios.com. La premsa va assegurar que aquella era la societat més ben situada, sense descartar que el mateix Socios.com podria estar interessat a ampliar aquest gairebé quart de l’accionariat d’un negoci tan poc conegut que ha despertat, fins i tot, dubtes legals més que raonables sobre si el fet d’haver venut determinats actius digitals a aquesta plataforma respon exactament al mandat de l’assemblea per a la cessió d’un percentatge minoritari de Barça Studios.

La veritat és que quan es va aprovar aquesta proposta de la junta a l’assemblea ordinària del 2021, Laporta no va al·ludir mai ni remotament a la possibilitat que seguidors del Barça, no socis, poguessin decidir per exemple el disseny de la pròxima samarreta mitjançant una votació.

Avui, al web de Socios.com ja és possible respondre a la pregunta següent: “Quin d’aquests missatges vols que surti al braçalet del capità del FC Barcelona?”. Aquesta és una mostra inequívoca de la utilitat i el funcionament d’un canal d’interacció barcelonista al qual s’accedeix mitjançant la monetització d’aquesta via alternativa a l’assemblea de socis o, si s’escau, a la possibilitat d’una consulta per mitjans telemàtics reservada exclusivament a fans barcelonistes de tot el món que, simplement, estan en una ona digital diferent, com si existís un univers paral·lel blaugrana en què la relació amb el club es regís per altres normes del tot diferents.

El mateix efecte legal de ser soci del FC Barcelona, el d’algú a qui la llei reconeix com a propietari perquè és membre de l’assemblea del club, salta pels aires quan aquesta potestat de decisió sobre qüestions pròpies del funcionament i de la imatge del club es trasllada a un col·lectiu extern d’aficionats exclusivament vinculats al Barça mitjançant un entorn comercial.

Això és el que ha decidit, pel seu compte i risc, la junta directiva de Joan Laporta ,permetent que un grup d’aficionats, externament i fora del radar estatutari, pugui votar qüestions que, en cap cas, no són menors si repercuteixen en aspectes de la gestió o projecció pública del club.

La pertinença a Socios.com com a part activa d’aquest altre cos social del Barça resulta tan senzilla com donar-se d’alta, pagar una quota i deixar-se portar pel disseny de vies tecnològiques modernes de participació i accés de la vida del club dins l’àmbit dels Fan Tokens, el Blockchain i el Metavers.

Sent evident que Barça Studios es dedica exclusivament a la producció audiovisual, aquesta pel·lícula de Socios.com en versió blaugrana no té res a veure amb ser abonat a Barça TV+, o amb la comercialització i gestió de documentals, reportatges o informatius, i sí amb la revenda dels drets fonamentals dels socis.

Socios.com ha aportat al club aquesta temporada 100 milions d’euros per la compra del 24.5% de Barça Studios, una societat que es fa servir com a tapadora d’un altre negoci al marge de la llei, segons alguns experts legals, més 10 milions més que ja tenia signats amb anterioritat a canvi d’un altre tipus d’avantatges per als seus clients que, en cap cas, no podien travessar determinades línies vermelles com ja ho fan ara.

Comparativament, Socios.com ha aportat aquest any una quantitat substancialment superior als poc menys de 30 milions que el club ingressa per la quota social directa dels seus aproximadament 150.000 afiliats. La contraprestació implica prendre als socis del Barça part d’aquesta capacitat de decisió sobre qüestions que decidirà i establirà la junta de Laporta en un nou entorn de màrqueting social, amb l’avantatge que aquesta nova massa barcelonista en cap cas no podrà votar a les eleccions, a les assemblees o signar a favor d’un vot de censura.

Per a Laporta, que actua com si fos el propietari del club, mimetitzat amb Florentino Pérez, aquest col·lectiu anònim de Socios.com és el soci-client perfecte, disposat a consumir marxandatge material i digital, aquest últim en un format d’aparent participació i decisió sobre temes capitals del club.

Els Fan Tokens, com es coneix aquest nou negoci, s’ha desenvolupat en l’àmbit de les criptomonedes i d’aquells milions d’aficionats que, malgrat la seva pertinença emocional i sentimental a un club, se saben aliens a la propietat i l’accionariat, en un 99,9% en mans de milionaris, fons de gestió, xeics àrabs o interessos de corporacions xineses.

La mateixa definició de Fan Tokens especifica la seva naturalesa: “Són un tipus de token funcional al món esportiu, que té com a objectiu brindar als aficionats poder de vot en les decisions d’un club, accés exclusiu a zones determinades, descomptes, recompenses i altres beneficis. Múltiples equips de futbol espanyols com el València, el Sevilla, el Barça o l’Atlètic de Madrid ja tenen els seus propis Fan Tokens. Fora del país, aquests actius també han causat furor entre clubs com el París Saint-Germain, la Juventus, el Manchester City, l’Inter de Milà o la Roma”.

La incompatibilitat entre ser soci del FC Barcelona i participar en alguns dels seus assumptes, convenientment filtrats, sembla manifesta i es diria que és alegal, o pot ser il·legal, es miri per on es miri. Laporta ha fet, en aquesta perillosa direcció, un pas de transcendència i de canvi de model basat en l’augment del pes social dels que més paguen, encara que sigui per una via que no reconeixen els estatuts. I no hi haurà una solució intermèdia. En aquesta batalla o guanyen els Fan Tokens o els socis es rebel·len o, senzillament, passa el que és inevitable, que el Barça es converteixi, potser més aviat del que es presumia, en societat anònima.

Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.