L’autor de l’informe “Desmentint el CatalanGate” demana comparèixer a la Comissió Europea

Jonathan Scott vol denunciar que el laboratori canadenc que el va publicar va ocultar a l’Eurocambra un fals positiu d’un suposat espionatge amb el programa Pegasus

Jonathan Scott, l’expert en tecnologia d’espionatge amb programaris maliciosos que va publicar l’infome “Destapant Citizen Lab. Desmentint el CatalanGate ha demanat una audiència a la secretària general de la Comissió Europea, Ilze Juhansone. Ho ha fet perquè vol denunciar que Citizen Lab, el laboratori que va publicar el suposat cas d’espionatge dels dispositius i telèfons mòbils de 65 persones partidàries de la independència de Catalunya, va aportar informació falsa al Parlament Europeu. Scott afirma que Citizen Lab i Amnistia Internacional van ocultar a l’Eurocambra un cas de fals positiu en la compareixença que hi va fer Carine Kanimba, suposadament espiada pel govern rwandès amb el programa Pegasus.

Carine Kanimba és filla de Paul Rusesabagina, en qui es basa la pel·lícula “Hotel Rwanda”, on se li atribueix la protecció de més de 1.200 persones durant el genocidi que va patir aquell país el 1994. Rusesabagina va ser detingut el 2020 i condemnat a 25 anys de presó sota l’acusació de formar i finançar un grup terrorista.

Citizen Lab i Amnistia Internacional van aportar al Parlament europeu, que investiga els espionatges realitzats amb Pegasus, evidències que el telèfon de Carine Kanimba havia patit un atac amb aquest programa el febrer del 2021. Així ho va declarar ella en una compareixença a l’Eurocambra. L’anàlisi forense aportat per Citizen Lab i Amnistia Internacional indicava que Carine Kanimba tenia un telèfon model IPhone amb un sistema operatiu d’Apple 14.6 quan va ser espiat. Scott afirma, però, que això és impossible perquè Apple no va distribuir aquest sistema operatiu fins el maig d’aquell any.

A més, l’empresa de seguretat en la telefonia mòbil ZecOps va denunciar el juliol del 2021 que una de les adreces que Citizen Lab i Amnistia Internacional atribuïen a l’empresa NSO Group, que comercialitza Pegasus, era errònia i que, per tant, es tractava d’un cas de fals positiu. L’error va ser reconegut però no es va comunicar al Parlament Europeu quan Kanimba hi va comparèixer. Amb posterioritat, el novembre del 2021, es va modificar l’adreça imputada a NSO Group en l’informe.

Scott acaba la carta adreçada a la secretària general de la Comissió Europea denunciant “la manipulació d’evidències i la manca de rigor” en l’actuació de Citizen Lab i Amnistia Internacional en aquest cas i demanant una audiència per exposar els resultats de la seva investigació.

La Comissió d’Investigació del CatalanGate de Citizen Lab al Parlament es reunirà aquest dimecres per primer cop. Haurà de decidir quines persones hi compareixen. Jonathan Scott serà un dels convidats a fer-ho.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.