Més demandes contra el nou tanatori de Sants

Els veïns del nou equipament han notificat una quinzena d’incidències des de l’inici de les obres

Des que van començar les obres –el gener d’aquest any– per construir el nou tanatori a l’antiga fàbrica dels germans Climent, els veïns de Sants han notificat al districte de Sants-Montjuïc una quinzena d’incidències. Segons el registre elaborat per la plataforma Stop Tanatori, les incidències estan relacionades amb danys causats a l’edifici i a la via pública, i amb la manca de mesures de seguretat.

L’octubre del 2021, els veïns van posar en coneixement del districte i de la Guàrdia Urbana que s’estava traient maquinària de la nau sense disposar del permís d’obres, i que les maniobres van causar danys a la façana de l’edifici, considerat un bé cultural. A partir del 2022, amb l’inici dels treballs, les incidències notificades pels veïns han augmentat notablement.

Al febrer, van denunciar un enfonsament a la vorera del carrer Comtes de Bell-lloc causat “pel trànsit de la maquinària”, i que aquest no estava reparat ni senyalitzat, fet que suposara un “perill d’accident” per als vianants. Quan van arreglar-lo, dies després, els veïns van interposar una nova queixa, ja que l’enfonsament es va cobrir amb ciment sense posar-hi tanques ni cap advertència, multiplicant així el perill de patir un accident.

El mateix mes, en dues ocasions diferents, van denunciar el trencament de diverses finestres de l’edifici, els vidres de les quals van caure a la vorera del carrer Puiggarí, per on passen molts nens perquè connecta amb el camí escolar. Els veïns van notificar que, a més, les finestres no tenen cap mena de protecció per evitar que els vidres caiguin a la vorera. El 21 de març passat, es va repetir la mateixa situació i, novament, es va avisar els treballadors de l’obra i el districte.

Els veïns també han posat en coneixement de l’administració l’incompliment de la normativa municipal sobre la protecció d’elements vegetals durant l’execució d’obres. Quan van començar els treballs, es va danyar un arbre maniobrant amb un contenidor i, aquest mes de març, han denunciat la col·locació de senyals als arbres, una acció prohibida per la llei de l’ajuntament.

La càrrega i descàrrega de contenidors, a més de causar desperfectes a l’asfalt, va incidir en la mobilitat: el camió s’aturava a la cruïlla dels carrers Comtes de Bell-lloc i Puiggarí, sobre el pas de zebra, “entorpint i dificultant el pas de vehicles i vianants, mentre esperava que els operaris omplissin els contenidors”, un procés que, segons els veïns, s’allargava més de mitja d’hora.

Les darreres incidències notificades estan relacionades amb l’ocupació de la plaça pública del darrere de la nau –entre els carrers Puiggarí i Viriat– per part de camions i materials d’obra. Els vehicles maniobren al carrer Puiggarí –de 8 metres d’amplada– pujant a les voreres, i ocupen la plaça i el pàrquing de motos mentre descarreguen, acaparant més mentres dels establerts pel permís d’abassegament. Els veïns també s’han queixat de la contaminació ambiental produïda pels camions, que mantenien el motor en marxa durant el procés.

Aquestes últimes denúncies van forçar una trobada in situ de l’arquitecte, la funerària, la Guàrdia Urbana, tècnics del consistori i el districte la setmana passada, en la qual van acordar que no es poden fer descàrregues per la part posterior, que els camions no poden entrar per Puiggarí ni mantenir el motor en marxa, i que per Comtes de Bell-lloc no hi pot entrar ni sortir maquinària pesant a causa del risc d’enfonsament existent.

Stop Tanatori, que ha interposat recursos judicials contra el projecte, afirma que l’ordenança municipal de serveis funeraris que permet la instal·lació de tanatoris en zones residencials és “incompleta i interpretable”, i que no determina aspectes essencials, com ara la distància respecte a altres edificis o si és convenient que estiguin a prop.

L’expansió de la funerària
La funerària vol que el nou tanatori estigui operatiu a principis del 2023. Els plans de l’empresa, però, van més enllà i, com va advertir, el tanatori de Sants no serà l’únic: pretén fer-ne més de similars. En aquest sentit, Stop Tanatori lamenta que la normativa municipal permeti que s’instal·lin en zones residencials, però confia que la justícia resoldrà favorablement els recursos interposats contra la llicència d’obres i el pla urbanístic fet per l’empresa i aprovat pel ple municipal.

La plataforma, però, té clar que qui no hi perdrà en cap cas és la funerària: “Si el tanatori tira endavant, bé, i si no, demandarà el consistori per danys i perjudicis, i l’Ajuntament pagarà, és clar, amb diners de l’erari públic”.

 

(Visited 238 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari