Laporta va protagonitzar la pantomima del segle a l’Ajuntament

No tindrà llicència per al seu pla d’Espai Barça almenys en un any i mig, encara no ha presentat el projecte i és impossible que el Barça jugui a l’Olímpic de Montjuïc la temporada 2023-24

Camp Nou

Resulta tan admirable i sorprenent la manera en què Joan Laporta és capaç d’engalipar a tota la premsa, catalana, espanyola i estrangera, que mereixeria fins i tot l’aplaudiment si no fos perquè la finalitat sempre és la de la falsedat, l’engany i la trampa.

La roda de premsa oferta el dijous passat a l’Ajuntament de Barcelona, al costat de l’alcaldessa Ada Colau, ha resultat ser finalment, i com ja s’intuïa, una pantomima amb l’única pretensió mediàtica de distreure a tot el barcelonisme en una setmana tràgica en la qual, després d’encadenar tres derrotes seguides a casa, dues d’elles en Lliga, enfront del Cadis i el Rayo Vallecano, el Real Madrid ja podia certificar la conquesta d’aquest títol que, de nou Joan Laporta, havia promès amb insistència i la seva supèrbia habitual després de guanyar 0-4 al Bernabéu.

Els experts sobre la realitat de l’Espai Barça i del seu estat constructiu assenyalen que, en efecte, l’Ajuntament de Barcelona no ha concedit a la directiva actual cap llicència nova que no hagués estat treballada molt abans i consensuada amb la junta de Josep Maria Bartomeu, especialment amb el Comissionat de l’Espai Barça, Jordi Moix, qui, en la seva última etapa, també va exercir com a vicepresident econòmic.

Les llicències ja concedides prèviament són les que permetran realitzar ara una sèrie d’obres menors ja previstes, encara que van ser anunciades la setmana passada com si fos l’arrencada definitiva de l’Espai Barça. No és així. En cap cas aquests permisos contemplen la presumpta remodelació tan reiteradament anunciada i verbalitzada per Laporta respecte de la Tercera Graderia, amb aquests canvis estructurals -un anell doble de llotges VIP afegit entre aquesta zona i la Segona Graderia- que l’alcaldessa Ada Colau va deixar clar que no s’ha negociat ni acceptat.

El pla previst a partir de juny, en acabar la temporada, respon al guió de les actuacions descrites en la llicència atorgada fa tres anys, quan la Covid va obligar a la paralització i suspensió d’actuacions com continuar amb la urbanització dels carrers de l’entorn del Camp Nou en el barri de les Corts, la retirada d’enderrocs de petites modificacions en els Gols Nord i Sud i el desenvolupament d’algunes millores tecnològiques sobre el terreny, tasques de preparació per al dia en què realment s’escometi la gran reforma de l’estadi.

Accions de transcendència menor, explicades a la premsa com si, de veritat, en poc més d’un mes comencés la gran obra de l’Espai Barça i la reconstrucció del Camp Nou. Una realitat molt diferent, per no dir mentidera, de l’exposada per Laporta principalment davant els mitjans, secundada per una alcaldessa i un Ajuntament que han optat per no reaccionar frontalment i obertament a les bogeries i els invents d’un president que fantasieja massa en aquest tipus de qüestions arquitectòniques. No és la primera vegada que ho fa.

La modificació que proposa Laporta en veu alta no és, de moment, més que una reflexió, una idea que encara no s’ha posat per escrit en un projecte arquitectònic i tècnic que descrigui el canvi d’enfocament aprovat en el seu moment i les seves conseqüències. Sense aquesta documentació, pendent de presentació, molt menys pot parlar-se en termes pròxims en el temps del projecte d’execució i de poder licitar aquestes obres, com ja han publicat alguns mitjans que s’han cregut el conte sencer.

Els tècnics municipals sostenen que Laporta no obtindria una llicència nova almenys fins dins d’un any i mig, tenint en compte que, a més, el 2023 es celebraran eleccions municipals. Passarien dos anys, comptant des d’ara, abans de posar aquestes futures reformes del projecte en fase de licitació.

A més, en tant no es produeixin en aquest sentit avanços significatius, és a dir plans, supervisió, aprovació tècnica, potser noves al·legacions si hi ha socis disconformes, etcètera, Goldman Sachs no té el menor propòsit de donar llum verda al gruix del préstec de les obres sobre un pressupost que només és una estimació de la junta, la d’aquests 1.500 milions per als quals l’assemblea de socis ha donat permís. Res més, només xarlataneria i postureig.

L’única cosa segur és que el primer equip no jugarà la temporada 2023-24 a Montjuïc, una afirmació fictícia de Laporta per a no admetre que, segons estan les coses avui, les obres de gran importància no s’iniciarien fins a l’estiu del 2024, això anant les coses sobre rodes.

Ada Colau també va ser molt clara referent a la possibilitat que el FC Barcelona jugui a l’Estadi Olímpic algun dia: “Aquest és un acord que caldrà abordar” en el futur, prèvia inversió de 20 milions a càrrec del Barça, més el lloguer de les instal·lacions.

Una altra enganyifa, una més de les que es va marcar Laporta mentre la pròpia Colau mirava cap a un altre costat, tot i delimitant aquestes mentides amb desmentiments que, no obstant això, la premsa no va captar, com gairebé sempre. El motiu d’aquest col·laboracionisme és pura estratègia política. Laporta no pot veure a la Colau i viceversa, totes les reunions han estat tibants i fracassades perquè Laporta espera la mateixa submissió que troba en l’altre costat de la Plaça Sant Jaume quan ho demana tot, immediatament i gratis, mentre l’alcaldia planteja seriosament la necessitat de fer les coses bé, com va passar fins a la dimissió de Josep Maria Bartomeu.

Una altra cosa és que Ada Colau, com la resta dels partits, vulguin evitar un conflicte obert i públic amb Joan Laporta tenint en compte que Les Corts és un barri molt sensible i molt a favor de l’Espai Barça, amb milers de votants que en un any han de tornar a passar per les urnes per a triar equip de govern. A Laporta li deixen dir en veu alta totes les ximpleries que vulgui i fins i tot, com va succeir el dijous passat, tolerar que les digui des del mateix Ajuntament.

Els titulars mediàtics d’aquesta compareixença, que amb el temps serà històrica, doncs el Barça no pujarà a Montjuïc la temporada anunciada per Laporta ni es compliran els terminis proclamats pel president, van donar, no obstant això, una altra versió completament diferent, edulcorada, imaginativa, irreal i sobretot laportista.

“L’Espai Barça avança. Llum verda a les obres del Camp Nou” (La Vanguardia)

“Les obres del Camp Nou, al juny i a Montjuïc, en 2023” (Mundo Deportivo)

“L’Estadi Olímpic serà la casa temporal del primer equip la temporada 2023-24. L’Ajuntament de Barcelona i el Barça aconsegueixen un acord per a iniciar les obres de l’Espai Barça al juny” (El Periódico)

“El Barça, tot un any a la muntanya màgica. El club ja té la llicència d’obres de l’Ajuntament per a començar les obres de l’Espai Barça, que espera acabar el 2026 després de jugar tota la temporada 2023-24 a l’Estadi Olímpic” (Ara)

“Més de dues dècades després d’aquell projecte Barça 2000 impulsat per Josep Lluís Núñez i quan en fa 15 que Joan Laporta va presentar la colorista proposta de remodelació del Camp Nou ideada per Norman Foster, aquest juny entraran les màquines a l’estadi del Barça per a refer de dalt a baix una instal·lació que ha passat de ser antiga aquell 2007 a quedar obsoleta pel pas del temps i la falta de manteniment” (L’Esportiu)

“Més constructores licitaran pel Camp Nou. El club negociava amb FCC, Sacyr, Acciona i Ferrovial, però ara escoltarà ofertes de més empreses. Laporta vol signar els 1.500 milions del crèdit amb Goldman Sachs abans d’acabar l’any” (Expansión)

“L’acord amb l’Ajuntament de Barcelona, que van presentar ahir el president Joan Laporta i l’alcaldessa Ada Colau, és, en definitiva, el tret de sortida de la posada en marxa del projecte que començarà el mes de juny vinent i que significarà una transformació absoluta del camp i de l’entorn” (Lluís Mascaró, Sport)

Queda prou clar que l’entorn del barcelonisme, especialment el mediàtic, necessita una posada a punt urgent.

Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.