República digital bananera

En el seu llibre El 5è poder, Jordi Puigneró imaginava l’any passat una Catalunya digital en forma de república i asseverava, o serà així o no serà. Ell mateix posava llum a la foscor quan aclaria que no es tracta del guió d’un nou episodi de Black Mirror o d’una nova entrega de Matrix. Vist com està el pati, qualsevol precisió és necessària. Per afrontar el repte, majúscul, l’ara vicepresident del Govern apuntava llavors que cal estar tecnopreparats.

Des de llavors i de moment, no sembla la tecnologia catalana preparada per afrontar grans reptes. Puigneró també deia que “avui les guerres es lliuren a internet”. Doncs, nosaltres ja hem perdut unes quantes batalles. Fa poc més d’un any que es col·lapsava la pàgina web de la Generalitat quan milers d’autònoms acudiren a ella per a sol·licitar les ajudes per la covid. I ara, un tsunami de vacunats ha col·lapsat La Meva Salut amb la urgència de descarregar-se el passaport covid, aquell que permet el lliure trànsit per bars i restaurants del país. Pel mig, episodis de ciberatacs a universitats i errors informàtics a la T-Mobilitat. Així no es guanyen les guerres.

El súmmum del desvergonyiment és que, davant del col·lapse de La Meva Salut, Puigneró hagi culpat l’usuari de l’enrenou. Parla d’un “volum inesperat de gent” i ho rebla afirmant que “no podíem pensar que molta gent que ja s’havia descarregat el passaport covid ho tornaria a fer”. De veritat que ningú podia preveure l’allau de sol·licituds o d’entrebancs que sorgirien? Així, la urgència del certificat covid per entrar a bars, restaurants, gimnasos i residències per mirar de frenar l’augment de contagis es va haver d’ajornar una setmana per descongestionar el sistema. Tan urgent no seria…

A veure, si no som capaços d’organitzar una descàrrega de certificats o unes sol·licituds d’ajudes sense que es col·lapsi el sistema, potser haurem d’ajornar sine die una revolució per a la qual, desenganyem-nos, no semblem preparats tecnològicament. Tot plegat, em recorda la promesa de les estructures d’estat, que havíem de tenir llestes per afrontar l’endemà de l’1 d’octubre. Algú les ha vist? Doncs, això. Per a optar a la república digital caldrà almenys demostrar certes capacitats tecnològiques que, de moment, Catalunya no ha verificat, ans just el contrari. Abans de multiplicar, cal aprendre a sumar. De moment, la nostra relació amb la tecnologia em recorda més un monòleg de Gila (¿Està la república digital? Que se ponga…) que a una nova entrega de Matrix.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.