La premsa oculta que Mediapro ho ha tornat a fer

Un testimoni de la filial americana ha reconegut davant del jutge el pagament de suborns, efectuats a Panamà, per aconseguir drets de TV

Jaume Roures, factòtum de Mediapro
Jaume Roures, factòtum de Mediapro

La deterioració de la imatge de Mediapro en l’àmbit internacional, curiosament, resulta inversament proporcional a l’enorme acceptació mediàtica, prestigi i capacitat de penetració en el mercat de la producció i de la gestió audiovisual a Catalunya, sobretot, i també a la resta de l’estat.

Els tentacles de Jaume Roures, de les seves societats i d’empreses satèl·lits en aquest àmbit copen els pressupostos de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) -TV3 i els seus canals-, però també d’altres televisions com TVE. No fa falta dir, perquè salta a la vista, que el seu fundador i líder, Jaume Roures, passa per un gurú de la comunicació i un referent al voltant del FC Barcelona, club del qual ha posseït els drets durant els anys més feliços del ‘laportisme’ i la gestió en exclusiva de Barça TV, un dels negocis més rendibles de la seva carrera.

Avui, no obstant això, Mediapro s’ha convertit en el dimoni de la Ligue 1 de França, on va deixar penjat el contracte que tant va perseguir i als clubs en una situació de crisi econòmica molt forta, com a resultat de la dependència d’aquest gran contracte incomplit i ara sotmès a una forta pressió legal per part de l’organisme que controla a França el futbol professional. També va tenir els seus més i menys amb la Sèrie A italiana en un intent per controlar els seus drets d’emissió i explotació.

Aquesta setmana, s’ha afegit una informació que relaciona a Mediapro internacional amb un altre escàndol de suborns per fer-se amb els drets de televisió entorn del futbol americà. Segons va informar Crònica Global, “un testimoni clau del cas suborns que esquitxa a Mediapro als Estats Units ha acusat directament una filial estatunidenca d’Imagina, capçalera de l’audiovisual catalana, de pagar un presumpte suborn de 350.000 dòlars (300.000 euros al canvi actual) a un compte bancari de Panamà, considerat paradís fiscal per la Unió Europea. A canvi, hauria aconseguit drets de retransmissions esportives”.

El testimoni, Reynaldo Vázquez, “que s’ha declarat culpable d’un delicte de conspiració per a extorquir, ha explicat amb tot luxe de detalls i sota jurament la implicació, sempre segons ell, que va tenir Media World, filial d’ Imagina -capçalera de Mediapro- en un esquema criminal per pagar mossegades a canvi d’aconseguir els drets televisius de futbol. Vázquez ha relatat a la jutge Pamela K. Chen, que instrueix el cas de suborns als EUA, que recorda el pagament de Media World a un compte al seu nom al Citibank de Panamà. Segons ell, els diners -els citats 350.000 dòlars- els va transferir el seu “còmplice” de la filial d’Imagina per pagar “drets de màrqueting i retransmissió esportiva” de la selecció nacional del Salvador”.

D’acord amb aquesta informació, “l’acusat va rebre els diners i, després d’això, els va transferir a directius de Fesfut”, la selecció salvadorenca de futbol. Però és que va haver-hi més, ha agregat. Media World li va arribar a pagar “10.000 dòlars (8.500 euros al canvi actual)” a un compte de la societat Mobilia SA, de la qual ell era administrador. Aquests diners estaven destinats a “induir” la celebració d’amistosos de la selecció salvadorenca als Estats Units, ha precisat. Els moviments, ha dit Vázquez, “mai van ser revelats a la Confederació del Nord, Centreamèrica i el Carib de Futbol Associació (Concacaf) o a la FIFA“.

Fa uns mesos, Mediapro, a través de la seva filial americana, ja es va enfrontar al pagament d’una multa d’uns 21 milions d’euros per la seva admissió de culpabilitat en un cas similar. Ara, s’enfronta a greus acusacions contra directius de la companyia derivats de les revelacions d’un testimoni disposat a explicar com, a través d’una presumpta trama criminal, aconseguien drets de televisió.

Les notícies sobre Mediapro que afecten les seves acusacions pel que sembla un modus operandi estès en territori americà amb prou feines són visibles i recollides per la totalitat de la premsa catalana i espanyola, a conseqüència de l’habilitat i el poder de Roures. Els seus advocats no descansen intentant trobar en cada notícia i al·lusió una bretxa que justifiqui enviar un burofax i l’amenaça d’adoptar mesures legals en cas de no aparèixer immediatament una rectificació que netegi el ‘bon nom’ de la companyia.

Ara, no obstant això, en l’aplicació de paràmetres i dels codis ètics en ús, cada vegada més companyies rescindeixen contractes o no treballen amb societats que es puguin veure embolicades en litigis que puguin afectar la seva reputació o, com en el cas referit, quan un jutge recull en la instrucció possibles pagaments o negocis en països que puguin ser considerats paradisos fiscals per a la Unió Europea, com Panamà.

Res que, en qualsevol cas, pugui afectar l’enorme volum de negocis que la matriu de Mediapro, a través d’Imagina, manté amb entitats públiques com el mateix Ajuntament de Barcelona o les televisions catalana i espanyola. Almenys, de moment.

Jaume Roures i el Barça
Per contra, Jaume Roures ha destacat -en el context català i del Barça- per la seva lluita contra el que presumptament són processos de corrupció amb origen al FC Barcelona i/o als seus exdirectius i executius. Roures es va querellar contra l’expresident Sandro Rosell al qual va pretendre acusar d’haver-lo espiat, una causa en la qual la fiscalia ja ha deixat fora Rosell. L’expresident, curiosament, va aparèixer en el mateix sumari que Jaume Roures, el que finalment va acabar amb una multa enorme contra Mediapro, que va caure en el seu moment en mans de la jutgessa Carmen Lamela.

La jutgessa, en la seva molt poc encertada instrucció inicial, va relaxar i va alentir contra Mediapro la persecució de tot presumpte acte il·lícit, per presumpta corrupció en la consecució de drets de TV, mentre que va tancar l’expresident blaugrana dos anys amb presó preventiva. A l’hora dels judicis, no obstant això, Sandro Rosell va ser declarat del tot innocent i els executius de Mediapro, en concret un dels seus fundadors, Gerard Remy, va quedar esquitxat per aquesta mena de delictes, a més d’una forta condemna contra la companyia.

Jaume Roures també s’ha personat en l’anomenat Barçagate, afectat, en la seva opinió, per l’existència d’un compte que presumptament el FC Barcelona hauria creat per generar una opinió contrària a la reputació de Mediapro. Les últimes notícies aparegudes sobre el futur de les relacions entre Joan Laporta i Jaume Roures apunten al fet que no passarien pels seus millors moments, ja que Laporta està jugant a favor de Florentino Pérez en la batalla per la Superlliga i en contra dels interessos de Mediapro i de Roures en el negoci de la Lliga de Futbol Professional (LFP).

També s’especula que Jaume Roures no mantindria la part de l’aval que, segons ha reconegut en els mitjans, va ajudar a aconseguir a favor de Joan Laporta, a partir que es renovin amb data posterior a l’assemblea ordinària del FC Barcelona.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides