L’independentisme va aconseguir reunir-se amb l’assistent adjunt d’un subsecretari general de l’OTAN

Les maniobres del secessionisme per preparar la ruptura de l’Estat espanyol, que van culminar amb el referèndum de l’1-O, estan sota la lupa judicial

Albert Royo

La investigació sobre les activitats de la “diplomàcia catalana” durant el procés independentista (2013-17) depara sorpreses curioses. La Fiscalia, el jutjat n. 18 de Barcelona i el Tribunal de Comptes han posat la lupa sobre el departament d’Exteriors de la Generalitat i el Diplocat i han descobert, per exemple, que els independentistes van arribar a contactar amb l’OTAN. De moment, hi ha 10 exalts càrrecs del Govern imputats judicialment en aquest sumari i altres afronten fortes multes.

L’informe del Tribunal de Comptes relata que l’entitat nord-americana Independent Diplomat (a la qual el Diplocat va pagar 1.392.300 euros i la delegació de la Generalitat a Washington 92.843,61 euros més) va aconseguir, el setembre del 2013, que el secretari d’Afers Exteriors de la Generalitat s’entrevistés amb un assistent adjunt d’un subsecretari general de l’OTAN, “cosa que, òbviament no resulta inclosa en l’àmbit competencial autonòmic i pot conceptuar-se com a realitzada amb la finalitat de perjudicar l’autoritat de l’Estat o de comprometre la dignitat o els interessos vitals d’Espanya”.

Al final d’aquell any, Independent Diplomat va preparar reunions “amb membres de governs i parlamentaris estrangers, va preparar articles i conferències per al president de la Generalitat i els consellers, va elaborar llistes de membres del Parlament de la UE i dels parlaments dels Estats membres i d’alguns membres de la Cambra dels Lords, així com de periodistes”, amb l’objectiu “d’obtenir suports per a la denominada via catalana a l’autodeterminació, el dret a decidir del poble català i el referèndum”.

Aquesta entitat també va afavorir debats organitzats pel Diplocat sobre el dret a decidir a Cracòvia, Estocolm, Tel-Aviv i Ramallah, entre el 2015 i el 2017. A més, va promoure debats a França i va preparar articles per a la web Catalonia Votes. Tot això, argumenta el Tribunal de Comptes, “resulta anòmal tant respecte a les funcions del Diplocat com en relació amb les finalitats i els objectius de la contractació realitzada, entesa en el si de la legislació vigent”.

Entre les actuacions que estan sota sospita (i que sí que investigarà el jutjat número 18 d’instrucció de Barcelona) es troba la contractació a Brussel·les d’un espai de coworking entre els mesos de maig i novembre del 2017. La seva utilització sembla que està vinculada amb el referèndum i destinada a treballar en aquest esdeveniment. L’oficina, que va costar 13.352,07 euros, va ser contractada per Albert Royo (foto), aleshores secretari general del Diplocat.

*Podeu llegir l’article íntegre a l’edició d’aquesta setmana de la revista EL TRIANGLE

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides