La violència masclista com a prioritat

Quants recursos propis està destinant el govern català per lluitar contra la violència masclista? No ho sabem. Durant l'últim ple celebrat pel Parlament de Catalunya, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va anunciar que durant 2019 Catalunya invertiria 32 milions d'euros. Una xifra que, tot i que ella no ho va esmentar en la seva intervenció, inclou en gran mesura els recursos que ha rebut Catalunya per desplegar el Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere: 12,8 milions d'euros el 2018 i 13,7 milions d'euros el 2019. Uns ingressos molt significatius si tenim en compte que el govern tenia previst invertir només 9.750.000 euros el 2018 per lluitar contra aquest xacra.

Totes les mesures que va anunciar la consellera Budó, però també les altres que ha anat fent públiques el govern català en els darrers mesos, es finançaran amb els fons del Pacte d'Estat. Així es desprèn de les respostes parlamentàries escrites de la pròpia consellera. Per exemple, el Primer Congrés Internacional d'Abordatge de les Violències Masclistes que se celebrarà l'octubre; els dos nous Serveis d'Atenció Especialitzada per a recuperació de víctimes (SIE) i el Protocol contra les violències sexuals en entorns d'oci que va ser presentat al gener passat en roda de premsa per la llavors consellera Elsa Artadi i el conseller d’Interior Miquel Buch. També sortiran d'aquests fons les campanyes de sensibilització de l'Institut Català de les Dones, el Protocol de prevenció i detecció de violència masclista en l'àmbit educatiu, l'Observatori català de la justícia contra la violència masclista i moltes altres mesures que són cabdals per avançar però que no haurien de substituir l'esforç del propi govern català. Entre d’altres coses, perquè el Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere va ser dissenyat per sumar esforços en una qüestió que s'ha convertit en una preocupació de primer ordre per a la ciutadania i no per reemplaçar el que fan les altres administracions, ja siguin les comunitats autònomes, que tenen gran part de les competències transferides en aquesta matèria, o els ajuntaments.

En el cas de Catalunya, les mesures per combatre la violència de gènere són totalment insuficients. Ho reconeixen els propis informes de l'Institut Català de les Dones que constaten que la xarxa arriba només a una de cada deu dones que s'estima són víctimes de violència masclista. El servei d'atenció especialitzada de Sant Feliu de Llobregat, té, per exemple, que atendre amb 8 professionals una població de 806.000 habitants. El 2018, només 103 dones que necessitaven allunyar-se del seu agressor van poder accedir a un habitatge de protecció oficial. Això, alhora que l'última enquesta sobre violència masclista revela que un 64% de les catalanes afirma que ha estat víctima en algun moment de la seva vida de violència de gènere i un 17,6% al llarg de l'últim any consultat.

En la seva intervenció al ple del Parlament, la consellera Budó va anunciar també que a la tardor començaria la ronda de contactes amb els grups parlamentaris per fer realitat el Pacte Català contra la Violència Masclista. Això malgrat que el Parlament ja va aprovar l'octubre passat que aquest pacte havia de ser realitat abans de sis mesos; és a dir, el passat mes d'abril Per què no s'ha fet res fins ara?

En el decurs de l'últim any, la consellera Elsa Artadi, la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Núria Balada, i l'actual consellera de la presidència, Meritxell Budó, han insinuat quan se'ls ha preguntat per aquests fons que no se senten obligades a donar explicacions perquè Catalunya no va participar al Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere perquè estava el 155. Però la veritat és que es va redactar entre febrer i juliol del 2017, hi van participar tots els grups presents al Congrés, també els del govern , i les mesures es van adoptar per unanimitat. El 28 de setembre de 2017 el Pacte es va votar al Congrés dels Diputats i les dues formacions que donen suport actualment al govern català van fer-ho a favor. Tot això va succeir molt abans del 155.

El govern afirma constantment que la lluita contra la violència de gènere és una prioritat d'aquesta legislatura però difícilment avançarem amb excuses i sense una voluntat política real. Fa pocs dies el Diari Oficial de la Generalitat publicava la convocatòria de subvencions i projectes amb els fons del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere de 2018 Per què es va esperar a juliol de 2019 si aquests recursos van ser transferits a l'octubre de 2018? La lluita contra la violència de gènere és realment una prioritat del govern? No ho sembla.

Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides