El PSC no vol carregar amb el mort del fracàs del referèndum

La possibilitat que alcaldes socialistes acabin fent costat a la consulta de l'1 d'octubre ha obert un nou front de tensió amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez
Título de la imagen
Título de la imagen

El PSC està convençut que hi ha una estratègia calculada de les forces independentistes, interessades a alimentar el debat sobre si hi haurà càrrecs electes socialistes que vulguin participar en el referèndum independentista de l’1 d’octubre, i, sobretot, si aquests càrrecs electes patiran alguna mena de persecució per part de la direcció del seu partit. “Qui vol que hi hagi merder en aquest sentit és Junts x Sí, i en especial el PDECat, i nosaltres no volem entrar en aquest joc”, diuen fonts pròximes a la cúpula del PSC.

Sobre la taula hi ha la xifra dels 51 alcaldes socialistes que governen ajuntaments que s’han adherit a l’Associació de Municipis per la Independència, l’AMI. Són 51 municipis dels 787 que formen part de l’AMI, d’un total de 948 municipis que hi ha a tot Catalunya. S’especula que aquests 51 alcaldes poden acabar fent costat a la convocatòria de l’1 d’octubre, per exemple permetent que es posin urnes en instal·lacions municipals.

A L’AMI “PER IMPERATIU LEGAL”

El que no es posa sobre la taula, però, és que d’aquesta cinquantena d’ajuntaments amb alcaldes del PSC, un nombre important estan a l’AMI “per imperatiu legal“, segons fonts socialistes, obligats per pactes de govern amb ERC, el PDECat o la CUP, o per pactes multicolor en què la governabilitat depèn de forces independentistes. En aquests casos, els ajuntaments estan inscrits a l’AMI, però els alcaldes “no tenen cap intenció de fer costat a una consulta que no tingui el vistiplau de la legislació vigent“.

Pels socialistes catalans, “la línia vermella és la llei“, i per deixar ben clara la seva posició com a partit en les conclusions de l’argumentari que ha fet arribar als seus electes diu que “no participarem en un referèndum d’aquestes característiques, ni prestarem el nostre suport polític o col·laboració institucional als que pretenguin organitzar-lo“. El PSC afegeix en aquest document el fet que “en aquest sentit, si el govern de Catalunya demana la col·laboració d’altres administracions (ajuntaments) exigirem que ho faci de forma oficial i per escrit, degudament signat pel responsable que correspongui, i abans de prendre qualsevol decisió al respecte, demanarem un informe escrit i signat pel secretari de la corporació”. Els socialistes catalans conclouen que “protegirem el funcionariat per tal que no se’ls exigeixi que col·laborin amb cap iniciativa que no tingui cobertura legal (en l’exercici de les funcions públiques)”.

SENSE SANCIONS

Als qui volen veure alcaldes socialistes sancionats per haver fet costat a la consulta de l’1 d’octubre, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en declaracions a TV3 els ha llançat una galleda d’aigua freda quan ha assegurat, sobre possibles sancions: “No crec que n’hi hagi, perquè entre altres coses les hauria de proposar jo i no ho penso fer“. D’aquesta manera, Iceta ha desautoritzat també el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que va dir a La Sexta que els alcaldes del PSC que vulguin participar en el referèndum com a càrrecs electes “per descomptat que seran sancionats“.

Les declaracions de Pedro Sánchez s’interpreten com la necessitat que té el PSOE de “marcar musculatura” en contra del referèndum català a la resta d’Espanya, però al PSC les declaracions de Sánchez no han caigut gens bé.

Malgrat tot, el líder dels socialistes catalans ha insistit en el fet que “l’únic que em sap greu és que hi hagi algun electe que per excés de zel, ingenuïtat o de ganes de col·laborar surti perjudicat des del punt de vista jurídic i legal”. El que sí que garanteixen des del PSC és que el PSOE no té cap autoritat per imposar cap sanció als militants socialistes catalans.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

(Visited 28 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari