Estiu molt calent a les presons catalanes, amb nombroses agressions

Els centres de Quatre Camins, Can Brians i Mas d'Enric han viscut baralles i violents conats d'amotinament
carles mundo
carles mundo

Els nervis estan a flor de pell. La xafogor d’aquest estiu sembla que ha alterat els ànims dels reclusos dels principals centres penitenciaris de Catalunya. A més, aquesta és l’època de l’any en què els treballadors que s’encarreguen de garantir l’ordre a les presons acostumen a agafar vacances –si poden– i això fa que les plantilles quedin molt minvades de personal, situació que ajuda a escalfar l’ambient.

La política pressupostària restrictiva que aplica el departament de Justícia ha comportat una disminució del nombre de treballadors encarregats de vetllar per la seguretat dels 16 centres penitenciaris que gestiona la Generalitat. Els sindicats que representen aquest col·lectiu laboral –CCOO, UGT, CATAC i CSIF– no paren de queixar-se de la manca d’efectius que hi ha. Les vacants no es cobreixen, les baixes, tampoc, i en els últims mesos s’han obert dos nous centres a costa reduir la plantilla dels altres. Aquest panorama desolador ha degenerat en un increment de la conflictivitat als centres penitenciaris, amb una con- catenació d’episodis violents durant les últimes setmanes que ha fet saltar totes les alarmes:

29 de juliol. Agressió a un intern de Can Brians 2 que acaba en una baralla multitudinària, amb tres treballadors atesos per ferides de diversa consideració. 
16 d’agost. Baralla massiva entre interns al mòdul 2 de Mas d’Enric. 
22 d’agost. Baralla tumultuosa al menjador del mòdul 2 de Quatre Camins, amb un funcionari ferit. 2 de setembre. Una baralla provoca una situació d’amotinament, amb un funcionari ferit amb una llauna i tres més de lesionats. 
4 de setembre. A l’infern del mòdul 2 de Quatre Camins, un incident amb un intern acaba amb un preamotinament d’una vintena de reclusos que van desafiar els funcionaris del centre.

Davant d’aquesta espiral de violència, les crítiques dels representants sindicals dels treballadors contra el conseller de Justícia, Carles Mundó, i el director general de Serveis Penitenciaris, Armand Calderó, han pujat de to. Consideren que els màxims càrrecs del departament actuen amb molta frivolitat i no es fan càrrec de la situació explosiva que es viu a les presons catalanes, on els telèfons mòbils, les drogues i els punxons circulen amb total impunitat davant la passivitat d’alguns directors de centre, que ho saben i no fan res.

Durant el primer semestre de l’any 2016, un total de 71 treballadors penitenciaris han estat víctimes d’agressions per part dels reclusos. En molts casos els treballadors han requerit atenció hospitalària i han estat donats de baixa pels serveis mèdics. Aquesta xifra trenca tots els esquemes coneguts en els últims anys. El 2015, per exemple, es van comptabilitzar 66 agressions a funcionaris, mentre que el 2014 se’n van produir 47.

(Visited 55 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari