Mariano Rajoy, a la paperera de la història

En acabar la segona sessió del debat d’investidura, divendres passat, va esclatar la bomba: el Govern en funcions presidit per Mariano Rajoy, a proposta del ministre d’Economia, Luis de Guindos, ha decidit nomenar José Manuel Soria com a candidat d’Espanya a la direcció executiva del Banc Mundial. Recordem que l’exministre d’Indústria, Energia i Turisme es va veure forçat a presentar la seva dimissió el passat mes d’abril després que el seu nom sortís en els Papers de Panamà, relacionat amb una trama societària radicada als paradisos fiscals de les Bahames i l’illa de Jersey.

Mariano Rajoy i José Manuel Soria mantenen una estreta relació d’amistat des de fa molts anys, forjada durant l’etapa en què l’exministre era el ‘cacic’ indiscutible del PP a les illes Canàries i va fer-se càrrec d’acollir i protegir el pare del president espanyol en funcions. És per això que, malgrat tots els escàndols de corrupció que va protagonitzar José Manuel Soria al capdavant de les institucions canàries per on va passar (ajuntament de Las Palmas, cabildo de Gran Canaria i el govern autonòmic), sempre ha comptat amb el suport incondicional de Mariano Rajoy, com ho demostra el favor que li ha fet amb la seva designació per representar Espanya al Banc Mundial, tot i que les possibilitats que resulti finalment escollit són molt remotes.

Amb aquesta insòlita i grotesca decisió, Mariano Rajoy ha decidit suïcidar-se políticament i autodescartar-se definitivament per optar a un segon mandat a la Moncloa. Gràcies al ferreny control mediàtic i judicial que té el PP a Madrid, el president del govern en funcions havia aconseguit escapolir-se fins ara de les gravíssimes implicacions del cas Gürtel, que l’apuntaven com a perceptor de diners de la caixa B que administrava l’extresorer del partit, Luis Bárcenas. En un Congrés dels Diputats tan fragmentat políticament i en un context on la lluita contra la corrupció i el frau fiscal han esdevingut una prioritat assumida amb gran convicció per la totalitat de l’arc parlamentari, la designació de José Manuel Soria és una provocació incomprensible i inacceptable que té una conseqüència immediata: la inhabilitació de Mariano Rajoy per a postular-se com a candidat a la presidència del govern.

Davant el confús període polític que viu Espanya i la inquietud que això provoca a la Comissió Europea i a l’OTAN, la colossal patinada de Mariano Rajoy és la clau que pot obrir l’anomenat ‘pla B’: la presentació per part del PP d’un nou candidat a la presidència del govern que compti amb el suport de Ciutadans i pugui justificar l’abstenció del PSOE. D’aquesta manera, Pedro Sánchez faria el ‘paper’ de la CUP i s’apuntaria el mèrit d’haver tallat el coll de Mariano Rajoy a canvi de facilitar la investidura i evitar així unes terceres eleccions.

Sacrificar Mariano Rajoy perquè es pugui formar govern i aplanar el camí per a l’aprovació dels pressupostos. Talment com ha passat aquí. I després diuen que la “política catalana” no té influència a Madrid!

(Visited 38 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari