Com escaqueja IKEA els impostos

El 3% de la facturació bruta va a parar, en concepte de 'royalty', a les butxaques de la riquíssima família Kamprad
ikea
ikea

Molt s’ha especulat sobre l’evasió fiscal d’IKEA, o “optimització fiscal”, com alguns prefereixen dir-ne. L’empresa va ser pionera entre les grans multinacionals a pagar el mínim possible en impostos, dècades abans que empreses com Google, Apple i Amazon van començar a copiar les seves pràctiques. Com ho fan? EL TRIANGLE ha tingut accés al compte de resultats d’IKEA Ibérica SA dels anys 2012 i 2013 i aportem llum sobre com s’ho maneguen.

Tot esquema d’evasió fiscal té com a objectiu reduir al màxim els beneficis abans d’impostos, la quantitat tributable. Les multinacionals aconsegueixen aquest resultat per mitjà d’imputar costos des de la seva matriu a un altre país amb menys càrrega fiscal en forma d’interessos, royalties i costos d’assessorament.

En aquest reportatge intentem explicar de la forma més pedagògica possible com ho fan IKEA i la seva filial IKEA Ibérica SA. IKEA utilitza la treta que les botigues de cada país funcionen com a franquícies, però amb la particularitat que el franquiciat i el franquiciador tenen el mateix amo, Ingvar Kamprad, a través de les seves fundacions domiciliades a Holanda i a Liechtenstein.

L’imperi IKEA té tres branques:
1) INGKA Group BV, domiciliada a Holanda, que explota en rèim de franquícia 313 botigues d’IKEA arreu del món i que és l’accionista d’IKEA Ibérica SA
2) Inter IKEA Systems BV, domiciliada a Leiden (Holanda) i que és titular del “concepte” IKEA. Funciona com franquiciador de les 313 botigues que explota INGKA Group i cobra els royalties dels franquiciats
3) Les fundacions Stichting INGKA i Interogo, que controlen les accions d’INGKA Group i Inter IKEA Systems BV

També hi ha 41 franquícies que no són propietat de la família Kamprad sinó que són independents. Estan situades sobretot al món àrab però també les botigues de Palma de Mallorca i Santa Cruz de Tenerife són franquícies independents. Aquestes paguen el 3% en concepte de royalties a Inter IKEA Systems BV. (…)

En la comptabilitat que IKEA Ibérica SA presenta a Hisenda, el royalty queda amagat sota el concepte “altres despeses”. Cal anar a la nota 16 per trobar el desglossament d'”altres despeses” i aquí hi figura el royalty. A efectes pedagògics, EL TRIANGLE ha separat el royalty i ha calculat la seva repercussió en el compte de pèrdues i guanys. L’any 2013, IKEA Ibérica SA va facturar 1.070 milions d’euros i va declarar un benefici net de 46 milions d’euros, un marge envejable per a una empresa detallista en un context de crisi a l’Estat espanyol. Però el benefici hauria estat de 78 de milions si IKEA Ibérica SA no hagués enviat 32 milions en royalties a la seva matriu a Holanda.

Gràcies al truc dels royalties, IKEA Ibérica SA “només” va pagar 21,9 milions d’euros en impostos al fisc espanyol. (…)

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA 

(Visited 73 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari