L’advocat del diable

Un SMS reproduït per 'El Mundo' demostra que Mauricio Casals era la bústia a través del qual Bárcenas feia arribar els seus missatges confidencials a Mariano Rajoy
Mauricio Casals
Mauricio Casals

Els periodistes no hem de parlar mai en primera persona. Però en aquesta ocasió em permetré aquesta llicència per abordar la figura de l’advocat Mauricio Casals, actual president-editor del diari La Razón i conseller adjunt al president d’Atresmedia (l’empresa que gestiona Antena 3, La Sexta, Onda Cero…).

Mauricio Casals ha saltat a les primeres pàgines de l’actualitat informativa després que el diari El Mundo publiqués que, durant mesos, ha estat actuant com a intermediari en les negociacions secretes entre l’extresorer del PP, Luis Bárcenas, i la Moncloa. Un revelador SMS reproduït per El Mundo en la seva edició de dilluns passat demostra que Mauricio Casals era la bústia a través del qual Luis Bárcenas feia arribar els seus missatges confidencials a l’entorn més immediat de Mariano Rajoy.

Gràcies al contingut d’aquest SMS s’infereix que tant la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, com Javier Arenas van mentir en les seves compareixences davant el magistrat Pablo Ruz, el passat mes d’agost. I això és greu, perquè tots dos anaven a l’Audiència Nacional com a testimonis i, en conseqüència, estaven obligats a declarar la veritat.

De la censura als tripijocs
Jo conec l’advocat Mauricio Casals des del llunyà 1985. Amb els meus companys periodistes Siscu Baiges i Enric González vam escriure el llibre Banca Catalana: más que un banco, más que una crisis, un treball d’investigació sobre la fallida del grup financer dirigit per Jordi Pujol, llavors president de la Generalitat. L’editorial Plaza & Janés, abans de la seva publicació, va sotmetre el manuscrit a l’escrutini d’aquest advocat, amb el qual els autors vam mantenir llargues i tenses reunions. En síntesi, i apel·lant a possibles riscos de futures demandes judicials, ens va sotmetre a llargs interrogatoris sobre les nostres fonts i va sacrificar diversos i sucosos passatges del llibre. Vaja, una censura en tota regla.

Amb el pas dels anys m’he tornat a trobar casualment amb Mauricio Casals en diverses ocasions. L’última, fa uns mesos, al hall de l’hotel Palace de Madrid. Resulta, segons em van informar, que el president-editor de La Razón té en aquest cèntric hotel, a quatre passes de les Corts, un despatx permanent a la seva disposició, on desenvolupa tota mena de contubernis, com reunions amb polítics, influents empresaris i clients anunciants dels mitjans de comunicació de José Manuel Lara. L’advocat Casals passa aquí bona part del seu temps, que dedica a les martingales més variades.

LLEGEIX L’ARTICLE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER DE EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

(Visited 31 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari