Borrell busca que els 27 pressionin Israel perquè compleixi l’ordre d’aturar els atacs a Rafah

El cap de la diplomàcia europea recorda que les resolucions del TIJ són d'obligat compliment i que s'han d'implementar

    L'alt representant de la UE, Josep Borrell, en el Fòrum d'Indústries de Defensa UE-Ucraïna (Comissió Europea / Lukasz Kobus)

    El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha demanat aquest dilluns als ministres d’Exteriors de la Unió Europea (UE) defensar el Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) i la implementació de l’ordre a Israel perquè aturi els atacs a Rafah, després del bombardeig al camp de refugiats. A l’arribada a la reunió dels titulars d’Exteriors europeus que se celebra a Brussel·les, Borrell ha dit que les ordres del TIJ no només s’han de “respectar”, sinó també “implementar”, ja que són d’obligat compliment i el TIJ és el “nucli” de la justícia internacional. D’altra banda, Borrell ha apuntat que els ministres poden tancar un acord polític per reactivar la missió al pas fronterer de Rafah.

    Arran de l’ordre del TIJ incomplerta per Israel d’aturar els atacs a Rafah, Borrell ha indicat que la comunitat internacional es troba davant el “dilema” de com fer que s’implementi la decisió del tribunal. “No tenim poders màgics”, ha admès, preguntat sobre com es pot garantir que Israel implementa la decisió. El cap de la diplomàcia europea també ha criticat les “intimidacions” al Tribunal Penal Internacional per la petició del fiscal d’ordres de detenció contra el primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, i el líder de Hamàs, Yahya Sinwar. “Hem de respectar el treball del tribunal i deixar-lo decidir sense intimidació”, ha apuntat.

    Borrell, d’altra banda, ha considerat “inacceptable” que les autoritats israelianes titllin “d’antisemita” tota allò que “no agrada al govern de Netanyahu”. “La paraula antisemita és massa forta i important per fer-la servir en aquestes ocasions”, ha afegit.

    Missió al pas fronterer de Rafah

    Sobre la missió al pas fronterer de Rafah, aturada per la guerra, el cap de la diplomàcia europea ha dit que els ministres dels 27 abordaran la demanda de reactivar-la i que és possible que tanquin un acord polític per fer-ho. “Si podem, la reactivarem, però tenint en compte que tot ha d’anar en la direcció que l’Autoritat Palestina assumeixi la responsabilitat sobre Gaza”, ha dit. Malgrat la possibilitat de tancar un acord polític aquest dilluns, Borrell ha apuntat que per reactivar la missió cal un acord amb autoritats locals i un augment del personal. Així, ha insistit que només es reactivarà si hi ha un “compromís ferm” de l’Autoritat Palestina.

    (Visited 23 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari