Darnius no pot consumir aigua de boca des del setembre per l’excés de trihalometans

L'ajuntament preveu instal·lar una planta potabilitzadora a finals de mes per tractar l'aigua del riu Arnera

Font del Turó de Darnius - Foto: ACN (cedida)

El municipi de Darnius (Alt Empordà) no pot consumir aigua de boca de la xarxa des del setembre, després d’haver detectat nivells més alts dels permesos de trihalometans reiteradament durant els darrers mesos. L’ajuntament de la localitat atribueix la situació a l’extrema sequera i també al sistema de captació, sobre el qual assenyala que és “antic” i té dificultats per filtrar les impureses, difon l’ACN.

L’alcalde, Josep Madern, espera que la situació es resolgui amb la instal·lació a finals de mes d’una planta potabilitzadora per tractar l’aigua del riu Arnera -d’on actualment s’abasteixen- i que, en un futur, també gestionarà l’aigua que surti de la nova captació que es farà a la presa del pantà, afegeix la mateixa informació.

Els problemes amb l’aigua van començar l’estiu passat amb diverses fuites en ple episodi de calor, però es van accentuar al setembre quan, a través d’un ban, l’ajuntament va comunicar que en l’analítica al dipòsit nou s’havia detectat un “incompliment” de trihalometans i que els resultats obtinguts qualificaven l’aigua com a no apta per al consum humà.

Aquell ban, això sí, comunicava als veïns que la podrien continuar utilitzant per dutxar-se, rentar la roba i els estris de cuina, regar les plantes i altres usos “sense risc per a la salut”. La situació es va mantenir i a mitjan octubre es va emetre un nou ban on noves analítiques van confirmar l’incompliment.

A l’abril, es va emetre un tercer ban informant que la situació es mantenia i que, per tant, es recordava a la població que no utilitzés l’aigua de l’aixeta “per al consum ni per a la preparació d’aliments, tal com s’ha anat fent fins ara, ja que l’anterior incidència no es va tancar mai”.

L’últim comunicat, emès aquesta mateixa setmana, ha fet públic que en les darreres analítiques s’havien tornat a detectar nivells més alts de trihalometans dels permesos.

(Visited 32 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari