El govern català accepta estudiar moratòries a macroprojectes per la sequera

L'executiu d'Aragonès creu que la mesura no afectarà el Hard Rock perquè el Camp de Tarragona no està en emergència

    La líder dels comuns, Jéssica Albiach, observa el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una sessió del Parlament (ACN)

    El Govern de la Generalitat ha fet una oferta d’última hora als comuns per intentar arribar a un acord al voltant del Hard Rock, el principal escull dels pressupostos. L’executiu que lidera Pere Aragonès ha acceptat estudiar una moratòria dels macroprojectes que consumeixen més de 100 litres per persona mentre hi hagi sequera, una proposta de resolució dels comuns aprovada al Parlament.

    Tot i això, el govern català creu que no afectarà el Hard Rock perquè el Camp de Tarragona no està en emergència i encara falta molt temps perquè es posi en marxa. D’altra banda, l’executiu d’Aragonès també es compromet a modificar els impostos als casinos abans d’acabar l’actual legislatura i fer un decret per planificar el joc.

    Després d’aquesta última proposta, la Generalitat entén que els comuns poden avalar un pacte que permeti, almenys, retirar la seva esmena a la totalitat i facilitar que els pressupostos continuïn la seva tramitació al Parlament. Tot i això, les fonts consultades de Palau són poc optimistes tenint en compte com han vist l’actitud del grup en les últimes hores. La votació de les esmenes a la totalitat està prevista per a aquest dimecres a primera hora de la tarda.

    Les ofertes d’Aragonès

    El Govern de la Generalitat ja va oferir aquest dimarts a En Comú Podem una bateria de polítiques d’habitatge per a intentar salvar els pressupostos, com 53 milions d’euros per a 550 nous pisos públics per a les meses d’emergència o una regulació urgent del lloguer de temporada. En total, contempla 100 milions d’euros d’inversió directa afegida en aquest àmbit.

    Segons l’executiu català, també ha plantejat 33 milions d’euros en beques menjador, 67 milions per a la gratuïtat de l’educació infantil 2 i 30 milions més per a reformes i millores en centres docents. A més, contempla incrementar un 85%, fins als 24,7 milions, la partida a la salut bucodental i destinar 212 milions durant aquest any a un “desplegament efectiu i territorial” de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, orientada a polítiques de salut ambiental, salut física i emocional, salut comunitària i lluita contra l’obesitat infantil.

    D’altra banda, en l’àmbit energètic, el govern d’Aragonès ofereix 23 milions d’euros per a condonar el deute contret entre 2021 i 2023 per famílies en situació de vulnerabilitat, i en matèria de turisme, proposa incrementar l’impost sobre els creuers, passant de 3 a 4,5 euros en les estades de curta durada (inferiors a 12 hores).

    Tots els escenaris oberts

    Sense uns nous pressupostos per al 2024, a la Generalitat no es descarta cap escenari. Ja fa dies que l’executiu català avisa que, si els comuns tomben els comptes, “hi haurà conseqüències”, i tot apunta que ERC podria negar-se a aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE).

    Així mateix, entre les files dels republicans també augmenta el debat sobre què fer a Catalunya. D’una banda, el govern d’Aragonès pot mantenir la pròrroga pressupostària i intentar negociar partides concretes per ampliar els comptes del 2023, tot i que amb poc marge. No obstant això, cada vegada hi ha més veus que estudien l’escenari d’un avançament electoral a Catalunya.

    Diverses fonts consultades d’ERC sostenen que, en cas de tombar-se els pressupostos, caldrà valorar si val la pena “aguantar” fins al final de la legislatura, o bé avançar les eleccions. En aquest sentit, ja hi ha dirigents que estudien si, en el cas d’avançar-les, és millor anar a les urnes immediatament, és a dir, abans de les europees, o esperar a la tardor.

    (Visited 36 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari