Quin dirigent de Junts acusa ERC de “donar ales durant anys” a una agent russa?

Aleix Sarri, cap de l’equip tècnic de Junts al Parlament europeu i director de la seva oficina parlamentària al Born, a Barcelona. Sarri va publicar un missatge a la xarxa X, el 4 de març, replicant unes declaracions de la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, en les quals retreia a Junts que  hagués donat al govern actual de la Generalitat la feina de negar a nivell internacional les relacions del procés independentista amb el Kremlin. Ho deia per les reunions que va mantenir l’ex-president de la Generalitat Carles Puigdemont amb emissaris russos els dies previs a la declaració d’independència.

L’home de confiança de Puigdemont va dir al seu post que “no tindrien tanta feina si ERC no hagués donat ales durant anys a Tatjana Zdanoka, l’agent russa que ha treballat durant anys com eurodiputada per Letònia des del seu grup. Convidar-la com observadora l’1-O va ser un greu error i va encendre totes les alarmes al més alt nivell”. El Parlament europeo va obrir fa unes setmanes una investigació a Zdanoka després que el grup de periodistes d’investigació internacionals Bellingcat publiqués que actuava com espia russa des de feia vint anys.

Zdanoka, eurodiputada en representació del partit Unió Letona de Russos, es va desplaçar a Catalunya amb motiu del referèndum de l’1 d’octubre del 2017 en el grup d’observadors internacionals convidats per l’aleshores conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva. El desembre d’aquell any va intentar visitar els independentistes que estaven tancats a la presó d’Estremera, ha participat en nombroses activitats i iniciatives favorables a la independència de Catalunya i, per exemple, va firmar junt a Puigdemont una iniciativa sobre llengües minoritàries presentada al Parlament europeu. El 4 d’abril del 2022 va ser expulsada del grup parlamentari Aliança Lliure Europea-Els Verds, del qual en formen part els eurodiputats d’ERC, per la seva negativa a condemnar l’agressió de Rússia a Ucraïna.

“De tot el que es va fer llavors, vosaltres en veu ser partícips. És hipòcrita el desmarcar-se’n ara”, va contestar a Sarri un usuari de X. “Al final sabrem tota la veritat per la vostra dèria de barallar-vos. Ens fotrem un fart de riure!!!!”, va dir un altre.

(Visited 327 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari