El benestar dels animals, un eix clau del futur dels Tres Tombs

Neix una guia amb tots els agents implicats, que millora el protocol del 2019

Hi ha 600 cavalls censats en el món dels Tres Tombs, i participen en un centenar de pobles catalans entre el gener i el maig

La Federació Catalana dels Tres Tombs vetlla cada any pel bon desenvolupament d’aquesta festivitat popular a prop d’un centenar de pobles. L’element bàsic per garantir el seu correcte funcionament i el respecte pels èquids és el protocol de benestar animal, obligatori per a tots els participants i vigent des del 2019, juntament amb els plans d’autoprotecció dels Ajuntaments i el treball del personal veterinari contractat per a cadascuna d’aquestes jornades.

Amb la voluntat de continuar preservant i millorant aquesta tradició, enguany s’ha fet un pas més amb la publicació d’una “Guia d’actuació pel bon funcionament dels Tres Tombs i altres concentracions d’èquids de naturalesa similar a Catalunya”. La guia, de caràcter voluntari, ha comptat amb un ampli consens, i per això, té el vistiplau del Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat, la Federació Catalana dels Tres Tombs, l’entitat animalista FAADA i l’Associació de Veterinaris Especialistes en Èquids, a part de professionals i participants dels Tres Tombs i experts en la pràctica esportiva i de treball amb èquids.

En declaracions a EL TRIANGLE, el president de la Federació Catalana dels Tres Tombs, Andreu Bernadàs, es mostra satisfet de la guia d’actuació, tot i que ha admet que hi ha qüestions en què no estaven d’acord, però que les han acceptat com a “element d’unió” entre totes les parts. Alguns aspectes en què discrepaven amb l’entitat animalista FAADA són les relacionades amb el pes que poden arrossegar els cavalls o bé amb les distàncies de transport durant la jornada. Segons la guia, “els èquids només podran arrossegar, com a màxim, el doble del pes total viu dels animals que arrosseguen, comptant amb el pes de les persones, carros i càrrega”. Pel president de la Federació, “no estem d’acord que sigui només el doble del seu pes i prou, perquè aquesta definició és massa simplista, ja que depèn del cavall, del tipus de carruatge o del tipus de rodes”.

Un altre element que també generava discrepàncies, però que va ser acceptat, va ser el relatiu a les distàncies de transport. Segons la guia, “els èquids presents a la concentració hauran de procedir d’explotacions de proximitat i no poden haver viatjat una distància superior a 200 quilòmetres i/o tres hores el mateix dia de la passada”. Per la Federació, “si els camions de transport d’animals no poden anar a més de 80 quilòmetres per hora”, hi ha desplaçaments que poden quedar compromesos amb aquesta normativa. Cal tenir present que hi ha pobles que apleguen èquids de tot Catalunya per poder participar en aquesta tradició centenària.

Tant la nova guia d’actuació com el protocol de benestar animal vigent, a la Federació donen molta importància a la feina dels veterinaris. Des del 2019, és obligatori disposar d’un veterinari clínic de cavalls per cada 75 animals. La seva funció és detectar qualsevol problema de salut i condicions inadequades dels cavalls participants. Ara, amb la nova guia, la recomanació és disposar, com a mínim, d’un veterinari per cada 50 èquids, i poden excloure de la festa genets i cavalls basant-se només en el comportament dels animals. Aquests professionals també han de revisar la ruta preparada, validar tota la documentació referent als èquids participants i fer un informe a posteriori amb possibles incidents i millores a realitzar.

Des de la Federació, Andreu Bernadàs explica que estan treballant amb una nova iniciativa per ajudar els veterinaris en la seva feina. “Farem una col·laboració amb la Facultat de Veterinària i instituts de formació professional perquè estudiants en pràctiques en temes de cavalls i de medi natural puguin guanyar crèdits si venen de col·laboradors als Tres Tombs. Els veterinaris han de revisar molts cavalls en un mateix dia, i aquests estudiants poden donar suport”, explica.

Des de fa temps, els organitzadors dels Tres Tombs busquen millorar el benestar dels èquids i el bon desenvolupament de la jornada per garantir la continuïtat de la festa amb els requisits actuals de salut i benestar animal. Així com la guia d’actuació ha comptat amb el suport de FAADA, molts municipis estan establint ponts de diàleg entre els organitzadors i les entitats animalistes. Aquest és cas dels Tres Tombs de Sant Joan Despí. El seu president, Frederic Font Romagosa, explica que tan aviat com va assumir el càrrec va reunir-se amb l’entitat FAADA perquè “volia fer la festa ben feta i saber on fallava”. Fruit del diàleg, “ara pactem el recorregut, els expliquem qui hi participa i tenen a la seva disposició la veterinària. Hem après coses els uns dels altres, treballem junts i es fan uns Tres Tombs molt millors.”

Entre les millores, Frederic Font destaca que ara la veterinària està fixa en un punt del recorregut per veure tots els animals a les passades, i abans anava al final del recorregut. Per Font, “si algú es planteja fer un Tres Tombs sense procurar pels animals, vol dir que no ho està fent bé. Hem de saber fer la festa fent que els animals també s’ho passin bé. Si tens en compte les hores que viu l’animal a l’any i el que fa als Tres Tombs és molt poc el que treballa per a la festa. No obstant, cal estar atent, i per això vetllem perquè el carro vagi suau i equilibrat; els guarniments vagin ben posats i no li facin mal; els genets no portin esperons a les botes i si algú fa una cosa mal feta, se li fa un toc d’atenció o se l’aparta de la festa”.

*Pots llegir l’article sencer al número 1560 de l’edició en paper d’El Triangle.

(Visited 126 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari