El sindicat SEMAF reclama una auditoria de seguretat i gestió a FGC per reduir l’augment d’accidents i incidències que pateix

Denuncia, a més, que Ferrocarrils de la Generalitat es nega a readmetre un maquinista acomiadat de forma improcedent, segons dues sentències judicials

Trens de Ferrocarrils de la Generalitat accidentats a Sarrià i a la UAB, en imatges de la SER i d'un usuari de la xarxa X

El sindicat de maquinistes SEMAF reclama que a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) hi hagi transparència en l’abordatge dels incidents, investigacions per autoritats independents i que l’empresa pública elevi els estàndards de seguretat enlloc de sancionar els seus professionals. SEMAF fa aquesta reclamació en un comunicat emès el 21 de desembre en el qual “denuncia la pràctica de FGC per eludir la responsabilitat de la Direcció en els incidents de circulació freqüents i culpar i sancionar les persones treballadores, enlloc d’assumir els errors de gestió”.

Aquesta pràctica de traslladar la responsabilitat de les incidències i accidents als treballadors de l’empresa s’ha posat de manifest, segon SEMAF, amb l’acomiadament d’un maquinista quan va recórrer la sanció que se li va imposar després que el seu tren xoqués amb un camió que va envair les vies a la Zona Franca portuària de Barcelona. El sindicat recorda que ha denunciat reiteradament que les vies del tren en aquesta zona són envaïdes constantment per tota mena de grues i vehicles. El maquinista va ser sancionat per una col·lisió que es va produir el gener del 2019 i el seu acomiadament ha estat considerat improcedent en dues sentències judicials, malgrat les quals FGC es nega a readmetre’l.

“La Direcció soluciona els incidents amb sancions als professionals per acovardir-los i que callin davant les carències del sistema, enlloc d’assumir les deficiències de gestió i intentar establir condicions i procediments que evitin o mitiguin els riscos”, es llegeix al comunicat.

Javier Bleda, secretari de Ferrocarrils Autonòmics de SEMAF, reclama que “es posi en marxa una auditoria de seguretat i gestió que permeti identificar totes les carències en ambdues matèries. L’objectiu que s’ha de perseguir és la solució tant de les incidències de puntualitat i servei, cada cop més freqüents, com els repetitius accidents greus”. “De moment no s’ha tingut que lamentar cap desenllaç fatal en els darrers accidents, però és qüestió de probabilitat si no s’hi posa remei”, assegura.

SEMAF recorda que la nit del 14 de desembre un tren de Ferrocarrils de la Generalitat va atropellar un porc senglar en un túnel proper a la Universitat Autònoma de Barcelona i que, a continuació, es va calar foc a la cabina de conducció del tren, la qual cosa va comportar que el maquinista evacués els passatgers, que van sortir corrents cap a l’estació. Aquest fet suscita tres possibles fallades o negligències, segons el sindicat: “fallada en el tancament de la zona i per això el porc senglar va poder entrar al túnel. Fallada en la detecció del porc senglar ja que és una zona que compta amb diverses càmeres de seguretat. I, fallada de seguretat al vehicle, ja que el xoc, que va produir un trencament de cables a la meitat inferior del comboi, no hauria hagut de produir un incendi a la cabina”. Ni FGC ni el departament de Territori del qual depèn l’empresa i que dirigeix Ester Capella han donat cap explicació del perquè es va produir l’incident i l’incendi de la cabina del tren.

El sindicat també denuncia en aquest comunicat que el 9 de novembre va estar a punt de descarrilar un tren de mercaderies de la línia Llobregat-Anoia, entre les estacions d’Olesa i l’Aeri de Montserrat, per una altra negligència de seguretat de FGC. En aquest cas, “una combinació de perícia del maquinista i sort” va evitar que el tren descarrilés, segons SEMAF.

(Visited 138 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari