Set departaments de la Generalitat han contractat els serveis de l’àrea audiovisual d’’El Nacional’

L’encàrrec més car, de 105.000 euros, el va fer l’Agència Catalana de Consum, el 2021, i el més recent, la CCMA, de 31.000 euros, per un documental sobre el català a Europa

Portal d'Instagram de Free Creative Media amb vídeos per Ferrocarrils de la Generalitat i pel Departament de Justícia

El 8 de juliol del 2020, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) va donar la seva conformitat perquè la societat Una Mirada Informativa Especial SLU i Frameaudiovisual fossin inscrites al Registre de Prestadors de serveis de comunicació audiovisual. El gestor d’Una Mirada Informativa Especial era José Antich, propietari del pool mediàtic creat entorn el digital El Nacional, el Grup Les Notícies de Catalunya. Des de la seva creació, l’apartat audiovisual d’El Nacional s’ha dedicat quasi exclusivament a treballar per diversos Departaments del govern de la Generalitat i per TV3.

En la documentació tramesa al CAC s’especificava que “la programació de Frameaudiovisual serà generalista i oferirà un catàleg de programes informatius i d’entreteniment, com ara documentals, informatius i culturals, sèries, manifestacions esportives, retransmissions en directe d’esdeveniments, llargmetratges, curtmetratges i concursos”. També s’hi deia que oferiria “interacció amb l’usuari amb productes sota demanda (catàleg de pel·lícules, reportatges, etc.), oferta de productes de venda, contingut d’entreteniment, transaccions comercials”.

En teoria, Frameaudiovisual havia de ser una televisió per Internet a la carta. Actua, però, com una productora audiovisual més. Set Departaments de la Generalitat li han encarregat vídeos, spots i documentals en aquests tres anys: Presidència, Interior, Justícia, Empresa i Treball, Territori, Acció Climàtica i Economia i Hisenda. Al Registre Públic de Contractes de la Generalitat només hi consten els que han firmat cinc Departaments i agències governamentals amb Una Mirada Informativa Especial. Són encàrrecs d’Empresa i Treball, Economia i Hisenda, Justícia, Presidència i Territori. En total, han costat a l’erari públic 218.522,40 euros. El més car d’aquests encàrrecs és el que va fer l’Agència Catalana de Consum el gener del 2021. Va pagar 105.016,76 euros a l’empresa del grup d’El Nacional pel projecte audiovisual “Aquestes festes tot queda a casa”.

D’altra banda, el Grup Les Notícies de Catalunya, l’empresa editora d’El Nacional, ha rebut aquest any 200.000 euros de la Secretaria de Mitjans de Comunicació i Difusió de la Generalitat. Jofre Llombart, director del negoci audiovisual del grup, va ser secretari general de Difusió de la Generalitat els anys 2021 i 2022.

Una ullada al portal de Framecreativemedia.tv, on s’emmagatzemen les produccions audiovisuals d’aquest grup, evidencia que els seus ingressos procedeixen pràcticament en exclusiva del govern de la Generalitat.

El darrer dels contractes d’Una Mirada Informativa Especial amb l’administració catalana és el que va signar amb la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) el passat 11 de novembre. És per la realització d’un reportatge sobre l’oficialitat del català a Europa. El contracte és per un mes de treball i ha costat 31.576.60 euros. Pel que sembla, el grup presidit per Antich s’ha especialitzat en produir reportatges i documentals per TV3 dedicats a la defensa de la llengua catalana. L’11 de juliol, la CCMA n’hi va encarregar un altre, titulat “Catalunya nord, al català a judici”. Es va emetre cinc dies després dins del programa Sense Ficció.

El mínim que es pot dir és que entre el govern de la Generalitat i la productora audiovisual de José Antich hi ha bona sintonia.

(Visited 182 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari