El PSOE perd un escó en favor del PP pel vot estranger i necessitarà el sí de Junts

El PP passa de 136 a 137 escons i ara la majoria conservadora suma un diputat més que la progressista

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo

El PSOE ha perdut un escó a Madrid en favor del PP pel recompte del vot estranger. Ara els socialistes necessitaran el sí de Junts -o almenys el sí de 2 dels seus 7 diputats i l’abstenció de la resta- per investir Pedro Sánchez com a president del govern estatal. Després d’un recompte que s’ha allargat més de tres hores, el vot de l’estranger ha fet ballar el diputat que penjava d’un fil dels socialistes, que finalment ha anat a parar a mans dels conservadors.

D’aquesta manera, el PP passa de 136 a 137 escons, mentre que el PSOE baixa de 122 a 121. Així, el bloc conservador passa a tenir 172 diputats, un més que el de caire progressista, fet que deixa Sánchez en mans de les forces independentistes, especialment Junts, encara més que ara.

El canvi de diputat continua deixant cap dels dos partits majoritaris lluny de la majoria absoluta necessària per investir un president en primera volta, però acosta el PP a aconseguir la fita en la segona, quan ja només fan falta més sís que nos.

Així, si PP aconseguís sumar els seus escons als de Vox, Coalició Canària i UPN obtindria 172 diputats a favor de la investidura d’Alberto Núñez Feijóo, mentre que els vots favorables que sembla que podrien donar suport a Pedro Sánchez (PSOE, Sumar, ERC, EH Bildu, PNB i BNG) en sumarien 171.

D’aquesta manera, si Sánchez vol ser president necessitaria que almenys 2 diputats de Junts votessin sí a la seva investidura, una postura molt més difícil de justificar per als votants del partit de Carles Puigdemont que una hipotètica abstenció.

El PSOE ja ha reaccionat a la notícia afirmant que a manca de confirmació oficial, “el possible canvi” d’un escó a Madrid “no modifica la situació” per formar majories. “Junts haurà de decidir si uneix les seves forces a PP i Vox i obre la porta a un govern de la dreta amb la ultradreta o s’uneix a la resta de forces polítiques per evitar-ho exactament igual que ahir”.

(Visited 57 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari