El comitè de DDHH de l’ONU censura que Espanya impedís a Puigdemont ser diputat del Parlament

El dictamen rebutja que l'expresident de la Generalitat tingués dret a la investidura telemàtica

Puigdemont, al Parlament Europeu

El Comitè de Drets Humans de l’ONU ha dictaminat que Espanya va vulnerar drets polítics de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont en suspendre’s com a diputat del Parlament, quan va ser processat pel delicte de rebel·lió.

En concret, conclou que impedir a Puigdemont ser diputat basant-se en “presumptes delictes sobre la base de fets públics i pacífics, amb anterioritat a l’existència d’una condemna” és una decisió que no complia els requisits de “raonabilitat i objectivitat”.

A més, aquest comitè considera que l’Estat espanyol ha d’oferir una “reparació suficient” a Puigdemont que sigui proporcional a la violació dels seus drets, i que ha de prendre mesures perquè no es torni a produir un cas com aquest. Per informar sobre com aplicarà aquest dictamen, dona a Espanya 180 dies de termini.

En canvi, el dictamen no dona la raó a Puigdemont pel que fa a la investidura a distància com a president de la Generalitat. Sobre aquesta reclamació, argumenta que pel fet que l’eurodiputat de Junts considerés que la manera de protegir determinats drets era no entrar en el territori espanyol, això no implica que existeixi un dret a exercir determinats drets, com la investidura a distància, i menys encara considerant que la investidura presencial té com a objectiu protegir drets polítics d’altres electes i, indirectament, dels electors.

(Visited 8 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari