Rebel·lió a Junts de Sabadell pel pacte amb Marta Farrés

Un sector de Junts a la cocapital del Vallès Occidental demana votar al PDECat

Carles Puigdemont i Lluís Matas, en una visita que el candidat de JxCat a l'alcaldia de Sabadell va fer recentment a Brussel·les

Un grup important de militants de Junts a Sabadell ha manifestat la seva discrepància amb l’alcaldable Lluís Matas pel fet de donar suport sistemàticament al govern del PSC i a la seva alcaldessa, Marta Farrés, segons ha pogut saber EL TRIANGLE. Les eleccions del 2019 van suposar el triomf del PSC, però sense majoria absoluta. JuntsxSabadell es va mostrar favorable a recolzar Marta Farrés sense entrar al govern, cosa que sí que va fer la regidora de Podem, Marta Morell, tot i que en l’actualitat figura com a no adscrita, en ser expulsada del partit lila el juliol de 2021.

Recordem que JuntsxSabadell va rebre com a compensació per aquest suport al PSC dos assessors, Toni Font (substituït el juny de 2021 per Joan Reixach en ser nomenat director general de Memòria Democràtica arran del nomenament de la regidora Lourdes Ciuró com a consellera de Justícia), com a director de l’Oficina Gran Via- Ripoll, i Oriol Vega, com a assessor del Programa de Projecció de Ciutat i Turisme. Aquests càrrecs es remuneren amb 50.000 euros bruts anuals.

La feina desenvolupada pels comissionats de JuntsxSabadell ha estat envoltada de molta polèmica a Sabadell, ja que no només no s’han complert les prediccions de “recuperar l’eix viari (la Gran Via) pel veïnat i alhora potenciar-lo com un nou pols econòmic i de coneixement”, segons declarava Lourdes Ciuró el setembre de 2020, sinó que els 3,6 milions d’euros pressupostats s’han dedicat a actuacions puntuals, arranjament de voreres, urbanitzar places, substituir zona d’aparcament per places dures, sense un projecte global, segons denuncien des de la Crida (la CUP local).

Tampoc no s’ha aconseguit “reduir el caràcter d’autopista urbana” ni “humanitzar la via” com volia Lourdes Ciuró. Més de 22.000 vehicles diaris circulen per la Gran Via de Sabadell, la qual cosa la converteix en un dels indrets més contaminants de la ciutat. “L’estació de contaminació atmosfèrica, situada a l’alçada de la carretera de Prats de Lluçanès, detecta, any rere any, partícules en suspensió (PM10) i diòxid de nitrogen (NO2) que estan dins la legalitat europea, però per sobre dels límits marcats per l’Organització Mundial de Salut (OMS)”, segons informa el Diari de Sabadell.

Pel que fa al Programa de Projecció de Ciutat i Turisme, el seu responsable, Oriol Vega, només ha obtingut que Sabadell formi part de la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC), l’associació que agrupa l’oferta de turisme industrial més àmplia de tot el territori català, posar en marxa la Fira Sakura Matsuri, una setmana dedicada al Japó a Sabadell i que ja tenen ciutats com Barcelona, i una declaració molt vaga d’intencions sobre la “naturalització del Riu Ripoll”.

La gota que fa vessar el got ha estat el suport incondicional de JuntsxSabadell a l’alcaldessa Marta Farrés en el cas de l’expulsió del regidor del PSC, Jesús Rodríguez. L’oposició (ERC, Crida i Ciutadans), van demanar una comissió d’investigació sobre els fets als quals Marta Farrés va voler donar carpetada ràpidament, però que podrien estar relacionats amb presumptes irregularitats comeses per l’empresa de la neteja viària Smatsa, que també forma part del cas Mercuri. Els tres regidors de JuntsxSabadell van votar en contra i la moció es va rebutjar pel vot de qualitat de l’alcaldessa en absència del regidor expulsat.

Diversos militants de JuntsxSabadell han mostrat la seva disconformitat amb les actuacions de Lluís Matas i pel seu suport incondicional a Marta Farrés. Matas feia unes declaracions al Diari de Sabadell fa just un any en les que deia que se sentia “còmode” amb la feina feta amb el PSC i que la ciutat havia passat “de la foscor dels últims 8 anys –els darrers de Bustos i del quadripartit– a la llum que tenim ara”, criticant molt durament Gabriel Fernández, el candidat d’ERC.

Un any després, les bases es remouen i demanen votar al PDECat. En un gir inesperat, i a un mes de les eleccions, Lluís Matas allarga la mà a Esquerra Republicana i assegura que lluitarà per tenir un futur govern municipal independentista, tot i que Junts ha votat a favor dels pressupostos presentats pel PSC en els quatre anys de legislatura.

(Visited 64 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari