La Generalitat obre la porta a una moratòria en les sancions del decret de sequera

Un 25% dels municipis catalans consumeix més aigua de la que fixen les restriccions

El govern  de la Generalitat obre la porta a fixar una moratòria en l’aspecte sancionador del decret contra la sequera, aprovat la setmana passada amb l’abstenció del PSC, JxCat, CUP i comuns. Precisament el tema de les sancions és un dels punts que es debatran aquest divendres en el marc de la cimera de l’aigua, on els grups parlamentaris es posicionaran sobre diversos aspectes del document. Si bé l’executiu considera que cal fer complir les normes, altres forces volen donar més marge als consistoris i eliminar-ho del document. La cimera se celebrarà a les 4 de la tarda al Palau de la Generalitat i congregarà representants de l’executiu –liderats pel seu president, Pere Aragonès-, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i tots els grups parlamentaris menys Vox.

Segons l’executiu de Pere Aragonès de moment no s’ha aplicat cap mena de sanció a cap municipi, però l’executiu assegura que el simple anunci de la incorporació d’aquesta possibilitat ja ha tingut un caràcter dissuasiu i ha accelerat la posada en marxa de plans d’emergència o peticions de dades per part de diferents ajuntaments d’arreu del territori.

Un 25% dels municipis catalans consumeix més aigua de la que fixen les restriccions. Representa menys del 10% de la població, però en un context d’escassetat d’aigua -derivada de la situació climatològica i la manca de pluges– pot ser clau per abocar el territori català a una nova fase d’emergència dins de l’escala marcada per l’ACA. Paral·lelament, el full de ruta que es marqui a la cimera podria permetre accelerar algunes propostes com, per exemple, la construcció de la nova dessalinitzadora projectada a Cubelles.

CUP i comuns critiquen que es continuï apostant pels macroprojectes
La CUP també ha confirmat la seva assistència a la cimera, tot i que la considera “propagandística”. En roda de premsa el diputat cupaire Xavier Pellicer va remarcar que la reunió “no servirà per fer front a la sequera” però pretenen ser-hi presents per “obrir un debat en profunditat” i saber els detalls del consum d’aigua a Catalunya. A més, han subratllat que la sequera no es pot combatre només amb dessalinitzadores perquè tenen un elevat cost energètic.

Els cupaires també han denunciat que mentre es vol fer front a la sequera l’executiu català continua apostant per macroprojectes com el Hard Rock o els Jocs d’hivern.

Les crítiques dels comuns han estat similars i han remarcat que el macrocomplex recreatiu Hard Rock és “incompatible” en un context de sequera i canvi climàtic. En Comú Podem també veu “insuficient” el decret aprovat pel govern català i convalidat pel Parlament de Catalunya i a la trobada preveuen demanar que hi hagi més planificació a llarg termini. Entre les mesures que proposen hi ha l’acceleració dels processos de municipalització de l’aigua que hi ha oberts en diversos municipis.

 

(Visited 46 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari