Ecologistes del Berguedà titllen de “barbaritat” el projecte de la tèrmica de Cercs

El nou pla vol construir un parc de natura i una planta d'hidrogen verd a l'antiga central tèrmica

La central tèrmica de Cercs, a tocar de la C-16 (ACN, Nia Escolà)

Foto: ACN (Nia Escolà)

El Grup de Defensa de la Natura del Berguedà i la Plataforma Anti-Incineradora de Cercs han fet pública aquest dilluns la seva oposició al projecte empresarial que es vol dur a terme a l’antiga tèrmica de Cercs, al Berguedà, on s’hi ha projectat una planta d’hidrogen verd i un gran parc de natura. Els ecologistes titllen el projecte de “barbaritat” per la gran quantitat d’aigua que faria servir i també per l’energia que necessitaria per poder funcionar.

“Per separar l’hidrogen de l’aigua necessites sis vegades més energia de la que s’obté”, ha exposat Héctor Aranda, portaveu del Grup de Defensa. Els ecologistes han anunciat que presentaran al·legacions al projecte i reclamen als polítics que es prenguin seriosament el tema.

Concretament, el nou projecte, de la promotora manresana EM Spain Waste and Treatment, pretén construir als terrenys de l’antiga central tèrmica, de més de 60 hectàrees, un museu de l’energia i el patrimoni industrial, un hotel -amb capacitat per a 50 habitacions-, i un restaurant i mirador, que s’ubicaria a l’antiga torre de refrigeració de la central. Per altra banda, la proposta també preveu la instal·lació d’una planta d’hidrogen verd que produiria 2.000 tones anuals i utilitzaria electricitat de centrals solars. La inversió global seria de 125 milions d’euros.

Ecologistes i científics, però, defensen que l’hidrogen verd no pot ser una alternativa al petroli perquè té un alt cost de producció i distribució, ja que necessita molta aigua i molta electricitat procedent d’energies renovables. A més, tant el Grup de Defensa com la Plataforma Anti-Incineradora han lamentat l’“opacitat” del projecte i el fet que ni l’Ajuntament de Cercs ni el Consell Comarcal del Berguedà els hagi informat de la nova iniciativa. D’altra banda, subratllen que els principals impulsors del projecte, Lluís Basiana i Adolf Todó, “han estat imputats en casos de corrupció”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides