Comerciants de Santa Caterina denuncien un increment de robatoris en la zona

Els propietaris dels comerços consideren que els ens públics "no fan tota la feina que s'hauria de fer"

  Destrosses en un comerç de Santa Caterina on han entrat a robar

  L’Associació Santa Caterina, formada per comerciants i veïns del barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera del districte de Ciutat Vella (Barcelona) assegura que els robatoris o intents de robatori en comerços s’han incrementat notablement durant els últims dos mesos, fins al punt que hi ha dies que se’n produeixen fins a dos o tres. Les persones que viuen i/o treballen al barri afirmen sentir “inseguretat i preocupació” per la situació, i reclamen a tots els àmbits de l’Administració pública -polítics, cossos de seguretat i sistema judicial- que posin remei als “problemes de seguretat” de la zona.

  En conversa amb EL TRIANGLE, el president de l’Associació Santa Caterina, Miguel Ángel Ortega, assenyala que si la manca de seguretat persisteix i, a més, incrementa, els diversos ens públics “haurien d’assumir que no es fa tota la feina que s’hauria de fer”. En aquest sentit, Ortega explica que les associacions de comerciants de Santa Caterina han trobat a faltar que l’Ajuntament de Barcelona els hagi preguntat per la problemàtica, i afegeix que, en algunes ocasions, els cossos policials no han seguit correctament el protocol, fet que ha causat que es produeixin dobles robatoris.

  El president de l’associació ha confirmat a EL TRIANGLE que en tres casos, dos de recents i un altre de més anterior, els lladres han tornat als comerços on acabaven de robar un cop la policia ja havia marxat. De fet, alguns testimonis indiquen que els autors dels robatoris, quan tornaven, consumien menjar o beguda mentre agafaven més objectes. Segons el protocol, els cossos policials han d’abaixar les persianes del local després de fer la inspecció pertinent quan es produeix un robatori, però com que en aquests casos no van contactar amb els propietaris, les persianes no van quedar tancades, fet que sabien els lladres i que ha causat que es produeixin dobles robatoris al mateix local la mateixa nit.

  Per això, assenyala Ortega, l’associació insisteix en la necessitat de treballar per a que existeixi un protocol que eviti aquesta mena de situacions i perquè els cossos policials tinguin accés al contacte dels comerciants que ho desitgin. Els amos dels comerços han informat d’això als cossos policials, que s’han compromès a tractar que no torni a passar.

  Problemes diürns i nocturns

  Gran part dels robatoris es produeixen a la nit, fora de l’horari comercial, fet que causa als botiguers “inquietud i desassossec” per haver d’estar pendent del telèfon o dels sorolls que s’escolten. La sensació de manca de seguretat, però, es manté durant el dia, ja que com explica Ortega els mateixos lladres intimiden els propietaris dels comerços.

  La primera hora del matí és també una franja “perillosa”, assenyala el president de l’associació, perquè de vegades hi ha gent treballant a porta tancada a l’interior dels locals i els lladres, amb l’objectiu de robar quelcom ràpidament i sortir corrent, o bé pensant que no hi ha ningú, provoquen algunes situacions “tenses” de confrontació amb els propietaris o treballadors presents.

  Ortega afirma que l’associació està “asfixiada” pel que fa a recursos humans i econòmics, i explica que els mateixos socis són els qui s’encarreguen de fer les tasques d’acompanyament necessàries als comerciants, així com de les propostes i iniciatives per millorar el barri i ajudar als propietaris dels comerços. En aquest sentit, l’Associació Santa Caterina lamenta que les administracions públiques destinin ajudes a nous comerços en comptes de tenir cura dels que ja hi són.

  “Cuidem primer als qui estan, que obrir un comerç és un projecte de vida i ja ens costa prou”, reclama Ortega, que no descarta convocar mobilitzacions més endavant si tots els membres de l’associació hi estan d’acord. Actualment, l’entitat de comerciants està avaluant les noves mesures que el districte ha implementat -més presència policial i més agents- un seguiment que continuarà fent tant a curt com a mitjà i llarg termini per tal de vetllar per la bona salut i normalitat dels comerços de Santa Caterina.

  Facebook
  Twitter
  WhatsApp

  avui destaquem

  Deixa un comentari

  Notícies més llegides