Un catedràtic de Computació valencià despulla les febleses del ‘CatalanGate’ al Parlament europeu

Gregorio Martín diu que l’informe de Citizen Lab sobre espionatge a independentistes catalans és una fal•làcia i replica Puigdemont: “Ho sento, en aquest tema sé més jo que vostè”

Carles Puigdemont parla amb Diana Riba en un recés de la Comissió que estudia l'ús del programa maliciós Pegasus a dotze països europeus

La relatora de la comissió de l’Eurocambra que investiga l’ús del programa Pegasus (PEGA) com a eina d’espionatge a dotze països europeus, Sophie in ‘t Veld, haurà de canviar el seu esborrany de conclusions pel que fa a Espanya després de la sessió que va realitzar ahir aquest comitè. Aquesta eurodiputada liberal holandesa havia donat per indiscutible l’informe batejat com a CatalanGate publicat pel col·lectiu canadenc Citizen Lab el passat 18 d’abril. El catedràtic de Computació i director de l’Institut de Robòtica de la Universitat de València Gregorio Martín va desmuntar les seves conclusions durant la compareixença que va fer a la comissió ahir pel matí.

Martín va desautoritzar la fiabilitat científica d’un informe, segons el qual 65 telèfons de persones partidàries de la independència de Catalunya havien estat infectats amb el programari maliciós Pegasus els darrers anys. “Les infeccions detectades per Citizen Lab poden ser degudes al funcionament normal dels telèfons. La possibilitat de crear falsos positius és un fet. El CatalanGate conté un número d’errors tècnics  que fa que se’l pugui qualificar de fal·làcia”, va dir davant el neguit de in ‘t Veld, eurodiputats com Carles Puigdemont, Jordi Solé o Diana Riba i l’advocat d’Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde, que també va comparèixer a la sessió de la comissió PEGA.

L’ex-president de la Generalitat va intentar desprestigiar el testimoni del catedràtic valencià assegurant que tots els experts validen el treball de Citizen Lab i que ell és l’únic que hi està en contra. Martín el va replicar demanant que tornessin a posar la diapositiva amb què havia introduït la seva intervenció i on havia presentat el seu currículum. Allí hi constava que ha revisat 15 tesis doctorals, ha publicat 180 articles en mitjans científics i 6 llibres sobre Ciències de la Computació i que ha format part de diferents comissions de la Unió Europea centrades en la Recerca i el Desenvolupament. I va afegir: “Ho sento, en aquest tema sé més que vostè. No crec que hi hagi cap expert en seguretat que digui que l’informe de Citizen Lab sigui paraula de Déu. Quan vulgui ens posem a discutir-ho!”.

La relatora holandesa va retreure a Martín que acusés Citizen Lab de mentir, a la qual cosa el catedràtic va contestar demanant-li que retirés aquesta afirmació. “No dic que Citizen Lab ha mentit. El que dic és que no ha seguit les normes de rigor científiques, que no ha passat cap filtre acadèmic i que no hi ha cap manera d’accedir a les proves de les seves conclusions”, va dir.  A més, va demanar el col·lectiu canadenc que revisi la metodologia que ha utilitzat, al seu entendre, amb l’objectiu de “desprestigiar sistemes democràtics”.

Citizen Lab va moure les seves influències en determinats membres de la Comissió PEGA per impedir la compareixença de Gregorio Martín i de Javier Olivas, professor de Ciència Política i Administració de la UNED. Olivas, que ha demanat insistentment sense èxit que Citizen Lab posi les dades en què basa el seu CatalanGate a disposició d’una comissió tècnica independent, havia estat convidat a comparèixer també ahir. Les pressions de Citizen Lab, que va promoure una carta des desprestigi contra Martín i Olivas, van aconseguir que s’anul·lés la compareixença del professor de la UNED però no la del catedràtic de la Universitat de València.

John Scott-Railton, investigador principal de Citizen Lab, que havia de comparèixer ahir es va negar a fer-ho per no coincidir amb Martín. Olivas ha lamentat la seva exclusió a darrera hora i ha anunciat que farà arribar a la comissió les seves aportacions al debat, unes aportacions que ni Citizen Lab ni les suposades 65 víctimes del seu CatalanGate volen escoltar.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.