Una societat feminitzada

Fa uns dies vaig entrevistar Joan Vinyets. És un antropòleg, expert en comunicació social i disseny, que ha publicat el llibre “Un món en clau F” (Eumo editorial). La seva tesi és que un món on tothom assumeixi els valors que ara s’atribueixen només a les dones seria molt millor. Es refereix a un món en el qual la funció de les cures, l’empatia, la col·laboració amb els altres predomini sobre l’obsessió pels diners, la competitivitat, el consumisme.

L’entrevista va coincidir, pràcticament, amb la celebració del Dia internacional contra la violència de gènere, el 25 de novembre. Des de fa un temps, el món feminista està dividit. A Catalunya, alguns anys, la celebració d’aquesta manifestació o la del 8 de març, Dia internacional de la Dona treballadora, generava tensions per la voluntat d’alguns col·lectius d’introduir-hi la reivindicació de la independència en el Manifest que emmarcava la jornada. D’un temps ençà, però, el motiu que provoca més tensions al sí del feminisme és un altre: el debat sobre el paper i els drets de les persones trans a la nostra societat.

Primer semblava que seria un debat més al sí del moviment. Un debat enriquidor i que era fruit de l’obertura de mires d’un feminisme que anava ocupant cada cop més espai a l’escena pública i política. Però aviat el debat s’ha anat endurint. M’atreviria a dir que s’ha “masculinitzat”. La violència verbal i l’agressivitat que veiem sovint en el contrast de parers sobre aquesta qüestió no encaixa gens en la societat en clau F de què parla Vinyets. Al seu llibre, cita Nelson Mandela i Margaret Thatcher per argumentar que no perquè siguis home actues com un home i perquè siguis dona actues com una dona. La intransigència amb què es manifesten alguns sectors femenins i feministes a l’hora de tractar la realitat trans els fa caure en tarannàs que associem a la lamentable virilitat.

Cridant més fort que les altres, insultant o boicotejant les que pensen diferent, no es fa cap favor als criteris que es defensen. Ni en la defensa de la llengua catalana ni en la dels drets de les persones trans.

Avançar cap a una societat en clau F es fa escoltant, parlant, dialogant, compartint. Si ignorem l’empatia, el feminisme se’n va per la finestra i torna a entrar per la porta el masclisme de tota la vida.

Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.