Pujada rècord del preu dels aliments

Tercer mes consecutiu de caiguda de la inflació interanual a Espanya

Treballador d'un supermercat

La inflació interanual a Espanya ha experimentat tres mesos consecutius a la baixa, tot i que el preu dels aliments s’ha encarit en un 15,4%, la taxa més gran de la sèrie històrica, segons les dades definitives del mes d’octubre publicades aquest dimarts per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Els preus de l’energia han mantingut la tendència a la moderació dels dos mesos anteriors també aquest octubre, que s’ha tancat amb un 7,3% de taxa anual d’inflació, 1,6% menys que la dada de 8,9% del setembre. Es tracta de la xifra més baixa des que l’IPC va ser del 6,1% el passat mes de gener. A Catalunya, els preus mostren la mateixa tendència: han pujat un 6,8%, una dada 1,7 punts més baixa que la del setembre.

A diferència de l’electricitat, que s’ha abaratit, el preu dels aliments s’ha disparat fins al 15,4%, un punt més, la pitjor dada des del gener del 1994, quan es va iniciar aquesta sèrie estadística. Els llegums, les hortalisses, la llet, el formatge i els ous són els productes que han empès a l’alça els preus aquest mes, però durant el darrer any destaquen els encariments del sucre (42,8%), les farines i cereals (37,8%), i la mantega (34,1%), per bé els va superar la pujada dels preus dels combustibles líquids (66,3%).

La dada de la inflació subjacent, que no comptabilitza els aliments no elaborats ni els productes energètics, s’ha mantingut en el 6,2%, 1,1 punts per sota de l’IPC general.

(Visited 56 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari