Citizen Lab aconsegueix que expulsin de la Universitat l’investigador que va posar al descobert la falta de rigor del seu ‘CatalanGate’

Jonathan Scott va elaborar un informe de 60 planes on posava de manifest la connivència entre el laboratori canadenc i l’independentisme per inflar el suposat cas d’espionatge

L'investigador en ciberseguretat Jonathan Scott i la portada del seu informe 'Descobrint Citizen Lab. Desmentint CatalanGate'

La pressió sobre la North Central University (NCU) de Califòrnia de gent vinculada a Citizen Lab, l’organisme canadenc que va publicar un informe batejat com  CatalanGate el passat 18 d’abril, ha aconseguit l’expulsió d’aquest centre universitari de l’investigador Jonathan Scott. El 4 de juliol, Scott va publicar al seu canal de Twitter un informe de 60 planes titulat “Descobrint Citizen Lab. Desmentint el CatalanGate’, en el qual denunciava la manca de rigor acadèmic d’aquest organisme, que depèn de la Universitat de Toronto. Recriminava en aquest estudi que els responsables de Citizen Lab es neguessin a subministrar-li les dades a partir de les quals havien arribat a la conclusió que els telèfons d 65 persones partidàries de la independència de Catalunya havien estat sotmeses a espionatge amb els programaris maliciosos Pegasu i Candiru.

Arran de la publicació de l’informe de Jonathan Scott es va desencadenar a Twitter una allau de crítiques i insults, molts dels quals procedien de gent vinculada a Citizen Lab. La campanya no només es va desenvolupar a Twitter sinó que alguns dels que atacaven a Scott en aquesta xarxa social també van demanar a la Comissió de Revisió Institucional (IRB) de la NCU que sancionés l’autor de  “Descobrint Citizen Lab. Desmentint el CatalanGate’. En una primera reacció, el director interí de l’IRB, David Hildebrandt, va demanar Scott que retirés algunes piulades que havia escrit en discussions amb els defensors de Citizen Lab, la qual cosa va fer, i el va autoritzar perquè continués el seu treball d’investigació a la NCU. Els promotors de la campanya contra ell no en van tenir prou i van exigir una sanció més rigorosa i, finalment, Scott ha estat expulsat de la NCU i no hi podrà acabar el seu doctorat.

Scott ha explicat a Twitter que la raó que li ha donat l’IRB de la North Central University per expulsar-lo és que ha violat el codi de conducta d’aquest centre amb els seus tuits i amb l’informe sobre el CatalanGate de Citizen Lab. Tots els seus esforços per demanar més informació a la direcció de la universitat i per poder defensar-se de les acusacions de l’entorn de Citizen Lab han estat inútils. Responsabilitza especialment de la seva expulsió a Runa Sandvik i Tarah M.Wheeler, els missatges de les quals en la campanya contra ell a Twitter han estat retuitejats per John Scott-Railton, investigador senior de Citizen Lab.

L’autor de l’informe que revela la manca de rigor acadèmic del laboratori on treballa Scott-Railton es feia ressò a Twitter de l’article publicat ahir a EL TRIANGLE sobre el sou que cobra Elies Campo com a coordinador del CatalanGate. Campo, que és un activista independentista que es va tancar al col·legi electoral del Casinet d’Hostafrancs la nit prèvia al referèndum de l’1 d’octubre del 2017, ha cobrat 40.000 euros per aquesta feina des de l’1 de febrer. En l’article d’EL TRIANGLE s’informava que Campo està buscant més telèfons d’independentistes dels quals poder dir que han estat espiats. Està preparant un CatalanGate2. Jonathan Scott es pregunta: “com es permet a un analista no forense, no informàtic o una persona no qualificada acadèmicament “trobar nous dispositius mòbils infectats?”.

La seva reclamació perquè Citizen Lab faci públic com confirma l’espionatge dels telèfons que diu que detecta -reclamació que fan també altres experts en ciberseguretat- no té, des de fa uns dies, el coixí de suport de la North Central University de San Diego. Els responsables de Citizen Lab n’estan satisfets i també els mitjans digitals independentistes que ara han parlat de l’expulsió de la NCU de Jonathan Scott per fer un informe sobre la manca de rigor acadèmic del CatalanGate del qual no n’havien parlat mai abans.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides