La manca de rigor del ‘CatalanGate’ de Citizen Lab, al descobert

Un nvestigador de la Northcentral University d’Arizona acusa el laboratori canadenc d’avantposar els interessos dels independentistes a la verificació científica

L’investigador en programaris maliciosos de la Northcentral University d’Arizona Jonathan Scott ha publicat a Twitter, aquest dilluns 4 de juliol, un informe de 60 planes titulat Descobrint Citizen Lab. Desmentint el CatalanGate, en què acusa el laboratori canadenc de tecnologia i drets humans Citizen Lab d’haver actuat amb una absoluta manca de rigor científic en la denúncia que va fer sobre espionatge a independentistes catalans que va publicar el passat 18 d’abril.

Jonathan Scott, que és estudiant de doctorat a la Northcentral University i que ha creat l’associació hacktree.org de suport a hackers ètics, analitza l’informe batejat com CatalanGate per Citizen Lab i hi detecta nombroses mancances, punts foscos i conclusions injustificades. “El meu informe proporciona evidències que neguen les afirmacions centrals que Citizen Lab ha realitzat en el seu reportatge Catalan Gate”, assegura.

Scott diu que “l’informe CatalanGate s’ha presentat al món com el descobriment científic d’una amenaça global. De la mateixa manera que els informes mèdics exigeixen una prova de reclamació que pot ser verificada per professionals, el mateix s’aplica a les acusacions d’infecció de programari espia. És evident que la pressió per publicar el CatalanGate ha deixat de costat la seva verificació i validació científica. No hi ha proves de més del 55% dels suposats catalans atacats o infectats”.

“Quan es denuncia un delicte, l’investigador sempre pregunta “Quan va passar això?” i si la resposta és: “No ho sé, em van dir que va passar”, Com pot la víctima actuar correctament? Hi ha gent a qui se li va dir que estava infectada amb programari espia i que viu cada dia creient que ha estat violada quan en realitat aquest no és el cas. És hora que la gent conegui la veritat”, escriu Scott en les conclusions del seu informe.

Aquest científic ha hagut d’escriure Descobrint Citizen Lab. Desmentint CatalanGate a partir només de les dades que Citizen Lab va incloure en el seu informe sobre el suposat espionatge a 67 persones partidàries de la independència de Catalunya i de la seva habilitat tècnica per investigar-lo gràcies als seus coneixements sobre programaris maliciosos i investigacions indirectes.

Al llarg del seu estudi, denuncia la connivència entre els dirigents independentistes i els responsables de Citizen Lab per elaborar un CatalanGate que inclogués el màxim nombre de suposats espiats. Posa en evidència també que s’imputen infeccions amb dominis que no estaven operatius en el 86% dels moments en què suposadament s’havien produït els atacs i dona a entendre que part dels 67 casos inclosos al CatalanGate de Citizen Lab poden ser falsos positius o, fins i tot, han estat  creats a propòsit per augmentar la xifra de víctimes.

Desmentint CatalanGate inclou un repàs de la informació de Citizen Lab sobre les suposades víctimes d’espionatge amb els programes Pegasus i Candiru on destaca que en la meitat dels casos es reconeix que no se sap quan van ser atacades i, en conjunt, conclou que el laboratori canadenc no basa les seves afirmacions d’espionatge en dades fiables i contrastables. Scott va demanar fa més de dos mesos als directius de Citizen Lab que li facilitessin les anàlisis forenses gràcies a les quals havien arribat a les seves conclusions al CatalanGate. No ha rebut resposta.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.